Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Υπεγράφη η απόφαση από την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου / Σε ισχύ τα πρόστιμα για τη "μαύρη" εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεγράφη η απόφαση από την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου / Σε ισχύ τα πρόστιμα για τη "μαύρη" εργασία

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα νέα πρόστιμα στην αδήλωτη εργασία από την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης για πάταξη της "μαύρης" εργασίας.

Οι "βαριές" καμπάνες

Η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τους όρους εφαρμογής των άρθρων 5 έως 8 του Ν. 4554/2018, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή:

1. Του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

2. Της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζομένου.

3. Της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:

* Για σύμβαση 3 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στα 7.000 ευρώ.

* Για σύμβαση 6 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στα 5.000 ευρώ.

* Για σύμβαση 1 έτους το πρόστιμο μειώνεται στα 3.000 ευρώ.

4. Των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Προσαύξηση 100% σε υποτροπή

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο, υποστηρίζει το υπουργείο στην σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, συνολικού ποσού 66.927.984,42 ευρώ, για την πληρωμή μηνός Αυγούστου σε 293.919 δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ίδρυση επιχείρησης από το σπίτι

Το πιο αποφασιστικό βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το τέλος της γραφειοκρατίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Σύστασης Επιχειρήσεων (e-ΥΜΣ), που λειτουργεί από 23.7.2018 για το σύνολο της επικράτειας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η υπηρεσία αυτή τέθηκε σε λειτουργία αφού προηγουμένως, με δαπάνες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχει υλοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων.

Με τη χρήση της πλατφόρμας αυτής, μέσω της ιστοσελίδας της e-ΥΜΣ, κάθε επιχειρηματίας μπορεί από τον υπολογιστή του (από γραφείο ή το σπίτι του) να συστήσει ηλεκτρονικά την επιχείρησή του.

Σε πρώτη φάση μπορούν να συσταθούν μόνο Μονοπρόσωπες ΙΚΕ (ήδη, μέχρι 8.8.2018, έχουν συσταθεί πάνω από πενήντα σε όλη την Ελλάδα) και σταδιακά θα μπορούν να συστήνονται όλες οι νομικές μορφές (Α.Ε. - ΕΠΕ - ΙΚΕ - Ο.Ε. - Ε.Ε.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL