Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανεργία κάτω από 20% μετά από επτά χρόνια

Στο 19,5% τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Μάιο - Ε. Αχτσιόγλου: "Με πλήρη συναίσθηση ότι το μέγεθος της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμησή της»

Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας και τον Μάιο, κάτι το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο για την άνοδο της ελληνικής οικονομίας που συντελείται. Αν και παραμένει στο υψηλό 19,5%, όπως το κατέγραψε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Μάιο, εντούτοις η μείωσή της κάτω από το “ψυχολογικό” όριο του 20% μετά από 7 χρόνια δείχνει τη βελτίωση που υπάρχει στην οικονομία.

Πάντως και η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία εμπεριέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, κάνει λόγο για δείκτη ανεργίας στο σύνολο του 2018 της τάξης του 19,8%.

Ε. Αχτσιόγλου: Μειώσαμε την ανεργία κατά 7 μονάδες

«Η μείωση της ανεργίας τον Μάιο του 2018 στο 19,5% αποτελεί αναμφίβολα μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη» δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας για πρώτη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, υποχώρησε κάτω από το 20%, ενώ, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η προσπάθειά μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με θεσμικές παρεμβάσεις και ελεγκτική δράση, καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποδίδουν καρπούς» υποστήριξε η Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας ότι, με πλήρη συναίσθηση ότι το μέγεθος της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία, με στοχευμένες πολιτικές και αξιοποιώντας κάθε παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμησή της».

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.824.393 άτομα, των ανέργων σε 924.941 άτομα και του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού -δηλαδή των ατόμων που ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία- σε 3.230.269 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 70.052 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (+1,9%) και κατά 48.884 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (+1,3%), ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 113.718 άτομα σε ετήσια βάση (-10,9%) και κατά 18.029 άτομα σε μηνιαία βάση (-1,9%). Οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 7.263 άτομα σε ετήσια βάση (+0,2%), ενώ σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 34.293 άτομα (-1,1%).

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν εφησυχάζουμε... έρχεται επαναφορά συλλογικών και αύξηση κατώτατου

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "η εξέλιξη αυτή επικυρώνει τη σκληρή και μεθοδική δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία παρέλαβε στο 26%, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Ιανουάριο του 2015. Υπενθυμίζεται δε πως το 2013 η ανεργία είχε υπερβεί το 27%", ενώ προστίθεται με νόημα: "Η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες για την αύξηση της απασχόλησης και για τη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων πλήρους απασχόλησης θα ενταθούν". Η ανακοίνωση καταλήγει: "Επιπλέον η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συνδράμουν αποφασιστικά στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων".

Μεγάλη μείωση στους νέους

Επιστρέφοντας στα στοιχεία, με βάση την ηλικιακή κατάταξη, στους νέους ηλικίας 15 - 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 39,7% από 51,6% τον Μάιο του 2014, ενώ το 16,3% της θεωρούμενης ως «δημιουργικής» από πλευράς "καριέρας" ηλικίας είναι άνεργοι. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στην περιοχή Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (24%%).

Αύξηση 1,2% στη βιομηχανική παραγωγή

Την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2017, παρουσίασε αύξηση 1,2% έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Παράλληλα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,5%.

"Τσίμπησε" ελαφρώς ο πληθωρισμός

Τέλος, στο 0,9% έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο του 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Το μέγεθος προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά: 1,5% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 1,5% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, 0,5% στην Υγεία, 3,4% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα, 3,3% στις Επικοινωνίες, 0,2% στην Εκπαίδευση και 1,3% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια.

Αλλά και από τις μειώσεις των δεικτών κατά: 2,5% στην Ένδυση και υπόδηση, 1,4% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού, 1,2% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες και 0,7% στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διαχωριστικές γραμμές

Η χθεσινή ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, πέρα από την έγκριση της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές και πέρα από τις γνωστές τριβές στο θέμα της εκλογής από...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο