Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Φτάνει πια με τα ψέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φτάνει πια με τα ψέματα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ*

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία», στη στήλη «Η θέση μας», ένα κείμενο με τίτλο «Μας δουλεύουν με την ανεργία», όπου παρουσιάζονται με ένα ελαφρό, κατά τα γνωστά, πείραγμα τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας που παρουσιάζει κάθε μήνα ο ΟΑΕΔ.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά, που μπορεί να συγκριθούν μόνο με τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούμενων μηνών ή και χρόνων και επειδή παρουσιάζεται μια απόκλιση 0,08% σε σχέση με τον Μάιο του 2018, καταλήγει στο «ευφυέστατο» συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δουλεύει τον κόσμο με τα ποσοστά της ανεργίας, που «δήθεν» μειώνονται. Κρύβοντας βέβαια ακόμα και για τις αλχημείες που κάνει η καλή εφημερίδα ότι τα κατά ΟΑΕΔ ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιούνιο του 2017 είναι (ακόμα και αυτά) μειωμένα κατά 2,05%.

Αλλά ας εξηγηθούμε λίγο τώρα με την «καλή» εφημερίδα για τα ψέματα της απελπισμένης προσπάθειάς της να επενδύσει στην καταστροφή που... δεν έρχεται.

Τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας ποτε δεν καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος καταγράφει μόνο τη δηλωμένη ανεργία, διότι, αν ήταν έτσι τα ποσοστά στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα, δηλαδή οι περίπου 850.000 άνεργοι, φτιάχνουν ένα ποσοστό γύρω στο 16%, πράγμα που θα ήταν εξαιρετικό για τις μέρες μας. Η ανεργία και η έρευνα γύρω από αυτή διεξάγεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και περιλαμβάνει πλήρη ανάλυση μεγεθών που δεν καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ.

Κατά συνέπεια τα ποσοστά της ανά τρίμηνο ανεργίας παρουσιάζονται με διαρκείς μειώσεις σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα. Με λίγα λόγια το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάρτιο δείχνει την ανεργία στο 20,1% και σε αριθμούς στις 956.000, σε αντίθεση με το 1,050 εκατ. των ανέργων τον αντίστοιχο Μάρτιο του 2017 και με ποσοστό τότε 22,1%.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση λέει κάποιος στους «δημοσιογράφους» της "Δημοκρατίας": Φτάνει πια με τα ψέματα.

Εκεί όμως που η εφημερίδα σπάει κάθε όριο θράσους είναι τα σχόλια για τις αμοιβές των εργαζομένων, όπου αναφέρει την γνωστή καραμέλα περί του 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που δήθεν αμείβονται με 385,53 ευρώ. Καλό θα ήταν η εφημερίδα να μας πει από πού προκύπτουν τα στοιχεία αυτά και να πει επιτέλους στους αναγνώστες της αν τα στοιχεία αυτά αφορούν πλήρη ή μερική απασχόληση.

Θα μου πει κανείς ψιλά γράμματα για τους κοινούς συκοφάντες που ξεχνούν ότι η απασχολησιμότητα δικό τους εφεύρημα είναι, που επέτρεψε τις συμβάσεις μιας μέρας, που επέτρεψε τον υποκατώτατο για τους κάτω των 25 ετών, που επέτρεψε να μην ισχύει η κλαδική της επιχειρησιακής και να κυριαρχεί για λίγο ακόμα το 586 ευρώ. Όλα δικά τους δημιουργήματα, όλα όσα τώρα αλλάζουν από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Θα κλείσω λέγοντας πως πράγματι σκέφτηκα πολύ αν χρειάζεται να απαντήσω, γιατί μέσα μου κυριαρχούσε το γνωστό ποιος μιλάει και αν αξίζει την απάντηση. Είπα πως χρειάζεται πέρα από την απάντηση, και μια μικρή αλλά χαρακτηριστική αποκάλυψη για το ποιος μιλάει. Μιλάει λοιπόν για απόγνωση στον χώρο της εργασίας μια από τις εφημερίδες με τις οποίες είχαμε με παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ τριμερή συνάντηση στο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα.

Το θέμα ήταν ότι η εργοδοσία της "Δημοκρατίας", αυτής που η θέση της είναι ότι εμείς τους δουλεύουμε για την ανεργία, με όλα τα ψέματα που έχουν αραδιάσει, χρωστά σωρευτικά στους εργαζόμενους της 4 (τέσσερις) μήνες δεδουλευμένων αποδοχών. Αυτό είναι το πρότυπο της εργοδοσίας των νεοφιλελέδων. Αυτό φαντάζομαι είναι και το εργοδοτικό πρότυπο του Μητσοτάκη, όπως το άλλο με τον αργόμισθο διευθυντή. Αυτά τα πρότυπα θέλουν να μας διοικήσουν αύριο.

* Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι γενικός γραμματέας του υπ. Εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL