Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ανδρ. Νεφελούδης: Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 7 χρόνια η ενίσχυση των άνεργων ανεξάρτητα απασχολούμενων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Νεφελούδης: Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 7 χρόνια η ενίσχυση των άνεργων ανεξάρτητα απασχολούμενων

Οι αποφάσεις υπήρχαν, οι κρατήσεις είχε επιβληθεί να καταβάλλονται, αλλά χρειάστηκαν επτά χρόνια ώστε δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κτλ. να μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, είπε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Βαγγέλη Καραγεώργο.

«Η νέα ρύθμιση αφορά όλους όσους ήταν ασφαλισμένοι στο παλιό ενιαίο ταμείο ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους και ανεξάρτητα απασχολούμενους δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κτλ., που τεκμηριώνουν ότι έχουν μπει στην ανεργία. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και επτά χρόνια, υπάρχουν σχετικές αποφάσεις. Στον ΟΑΕΔ έχει θεσπιστεί ότι καταβάλλουν κρατήσεις εκτός από τους εργαζόμενους και οι αυτοαπασχολούμενοι και ανεξάρτητα απασχολούμενοι», είπε ο κ. Νεφελούδης.

Υπάρχει μία πολλαπλότητα κριτηρίων και προϋποθέσεων για να μπει κάποιος σε αυτές τις ρυθμίσεις για το επίδομα ανεργίας, όπως π.χ. η συμπλήρωση τριών ετών συνεχούς ή διακοπόμενης ασφάλισης στο ΕΤΑΑ. Πρέπει επίσης να αποδεικνύεται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας ή να υπάρχει ατομικό φορολογητέο εισόδημα στα όρια του εισοδήματος φτώχειας, του 60% του ποσού που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό (με βάση αυτό υπολογίστηκε η εθνική σύνταξη, των 384 ευρώ). Να καταβάλλεται επίσης η εισφορά υπέρ του λογαριασμού ανεργίας, να μην παρέχεται εξαρτημένη εργασία και μία σειρά από άλλα κριτήρια.

«Το επίδομα είναι 360 ευρώ, για τρεις ως εννέα μήνες. Είναι το ελάχιστο για αυτή την κατηγορία, που χτυπήθηκε επίσης βάναυσα από την κρίση», όπως τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL