Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Θετικά βλέπουν οι φορείς το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικά βλέπουν οι φορείς το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

«Σε θετική κατεύθυνση» εκτίμησαν ότι κινούνται οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας οι εκπρόσωποι των περισσότερων φορέων κατά τη σχετική ακρόαση. Θετικά αντιμετωπίστηκαν οι ρυθμίσεις για τις εργολαβίες και την «ενοικίαση» εργαζομένων, καθώς αναγνωρίστηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων τόνισαν ότι οι εργολαβίες θα πρέπει να καταργηθούν οριστικά. Θετικοί ήταν σε γενικές γραμμές οι φορείς και στο ζήτημα της σύνδεσης των προστίμων για την αδήλωτη εργασία με την συμμόρφωση του εργοδότη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε εργολαβίες τόνισαν τον πολλαπλασιασμό της αξιοποίησης της συγκεκριμένης πρακτικής από τους εργοδότες, γιατί έτσι «διευκολύνονται» η ευελιξία στην εργασία και η στέρηση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων. Από τη μεριά αρκετών από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων επισημάνθηκε ότι η διάταξη για τη συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου για τους εργαζόμενους είναι «ανεφάρμοστη».

Απαντώντας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτισόγλου τόνισε: «Μη μου λέτε ότι είναι ανεφάρμοστο, είναι μια χαρά εφαρμόσιμο και ισχύει εδώ και δεκαετίες σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», παραθέτοντας μάλιστα τον σχετικό κατάλογο.

Σημαντικό το προσωπικό κίνητρο

Σχετικά με το ζήτημα της σύνδεσης του προστίμου για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και εκπρόσωποι των εργοδοτών αντιμετώπισαν θετικά τις αλλαγές, αν και οι εργοδότες επέμειναν ότι τα πρόστιμα για τη μη γνωστοποίηση της αλλαγής του ωραρίου των εργαζομένων είναι πολύ υψηλά. Από τη μεριά της η ΓΣΕΕ ζήτησε τη διασφάλιση ότι η μείωση του προστίμου μετά από πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου πρέπει να αφορά πλήρη και όχι μερική εργασία.

Η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε τη σημασία του προσωπικού κινήτρου εργαζομένου να καταγγείλει την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να καταφέρει να προσληφθεί, ενώ ο Κλ. Χατζηνικολαΐδης από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετέφερε την εμπειρία των επιθεωρητών ότι με τα σημερινά δεδομένα μετά τον έλεγχο η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων απολύονται. Παράλληλα η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι αναμένονται οι προσλήψεις ακόμα 240 νέων ατόμων στο ΣΕΠΕ ώστε να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις που κατήργησε ο Γ. Βρούτσης, ενώ το ΣΕΠΕ θα λάβει και 7,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Πρωταθλήτριες οι τράπεζες στην υποδηλωμένη εργασία

Αυστηρές παρατηρήσεις στον ΣΕΒ έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος κατηγορώντας τον ότι στρέφεται κατά των μικρών επιχειρήσεων για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, αλλά δεν βλέπει ότι οι τράπεζες που συμμετέχουν στον ΣΕΒ «στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας διεκδικούν να πάρουν το πρωτάθλημα».

Ο Ν. Ηλιόπουλος σχολίασε δηκτικά ότι «δεν τιμά κανέναν να πηγαίνει η Επιθεώρηση Εργασίας για έλεγχο και να φυγαδεύονται εργαζόμενοι από πίσω πόρτες, από διπλανά καταστήματα, να κρύβονται κάτω από γραφεία. Αυτό δεν το βρήκαμε ούτε στο εμπόριο και στον τουρισμό, το έχουμε βρει σε τράπεζες».

Θετική ήταν και η στάση της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου για το ζήτημα των οφειλών από την παράλληλη ασφάλιση, που εμποδίζει πολλούς δημοσιογράφους να πάρουν σύνταξη και τους επιβαρύνει με «δυσθεώρητα» πρόστιμα. Ανάλογη ήταν και η στάση του ΤΕΕ. Ικανοποίηση καταγράφηκε και για τις διατάξεις για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ τόσο η Θ. Φωτίου όσο κι ο Αν. Πετρόπουλος δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγές με βάση επιμέρους παρατηρήσεις των φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL