Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ο ΣΕΒ αντιτίθεται στην επιβολή κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων"

Eurokinissi

«Οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους»

«Η επιβολή κανόνων στο καθεστώς των εργολαβιών και των υπεργολαβιών, είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» τονίζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως σημειώνει, το νομοσχέδιό του για πρώτη φορά θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου.

«Οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, διευρύνουν την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η στάση του ΣΕΒ, που ζητά απόσυρση των διατάξεων αυτών με πρόφαση την επίκληση του «διαχειριστικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδίως, μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ρυθμίσεις που αίρουν χρόνια γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις.

Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι σαφής και ξεκάθαρη, οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Όσοι επιθυμούν «τυφλά σημεία» και «μαύρες τρύπες» στα εργατικά δικαιώματα, όσοι θέλουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα δυσαρεστηθούν» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργολαβίες-υπεργολαβίες, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν σύγχυση στις επιχειρήσεις, αυξάνουν το διοικητικό βάρος και το μισθολογικό τους κόστος και δυσχεραίνουν τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ενώ θα οδηγήσουν σε επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης ύψους 8.400 ευρώ για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο