Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πετρόπουλος για επανυπολογισμό και προσωπική διαφορά: / Τ. Πετρόπουλος: "Έχουμε το δικαιώματα να αλλάξουμε αυτού τους είδους τις δεσμεύσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετρόπουλος για επανυπολογισμό και προσωπική διαφορά: / Τ. Πετρόπουλος: "Έχουμε το δικαιώματα να αλλάξουμε αυτού τους είδους τις δεσμεύσεις"

Στόχος μας είναι να απαλύνουμε διαφορές στις συντάξεις όπου αυτή υπάρχει, τόνισε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, όσον αφορά την αποστολή των εκκαθαριστικών με τον -από 1ης Ιανουαρίου 2019- επανυπολογισμό των συντάξεων με την προσωπική διαφορά.

Σχετικά με την πρόβλεψη για περικοπή της προσωπικής διαφοράς υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 FM:

"Δεν συνετελέσθη η πρόβλεψή τους, δεν επιβεβαιώθηκε, έχουμε το δικαιώματα να αλλάξουμε αυτού τους είδους τις δεσμεύσεις, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι έχουμε και άλλου είδους ανάγκες ως χώρα, σε σχολεία, στην υγεία, στη μείωση της φορολογίας, στην ανάπτυξη των δημοσίων έργων υποδομών, όλα πρέπει να τα πάρουμε υπόψη, αλλά μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 αρχίζει και η υλοποίηση των αντίμετρων".

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημείωσε:

* "Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οριστικοποίηση του επιπέδου των συντάξεων, πλην εκείνων των περιπτώσεων όπου δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση, είναι να απαλύνουμε διαφορές που μπορεί να προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι ένα μεγάλο μέρος -σχεδόν οι μισές συντάξεις- δεν έχουν καμία μείωση και έχουμε και το 20% αυτών που έχουν αυξήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές, σε άλλες μεγάλες, κυρίως οι μικρές συντάξεις έχουν μια ενίσχυση. Στο υπόλοιπο μισό των συντάξεων οι μειώσεις δεν είναι ένα οριζόντιο ποσοστό. Μπορεί να είναι από ελάχιστη και είναι και μειώσεις οι οποίες είναι μεγαλύτερες [...] Έχουμε απαντήσει ότι ο τρόπος που θα δούμε να προσδιορίζονται αυτές οι συντάξεις θα τεθεί στο επόμενο διάστημα, γιατί δεν είναι κάτι που χρειάζεται να επισπεύσουμε και να πούμε ότι θα υπάρχει κάποιο ποσοστό, όπως πολλοί λένε".

* "Έχει σημασία", εξήγησε ο υφυπουργός, "να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να καταφέρουμε στο διάστημα που απομένει, διότι τα εκκαθαριστικά των συντάξεων τα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι τον μήνα για τον οποίο λαμβάνουν και τη σύνταξη, επομένως τον Δεκέμβριο θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τα εκκαθαριστικά" και "αν καταλήξουμε νωρίτερα από τον Δεκέμβριο στον τρόπο που θα προσδιορίζουμε για τις συντάξεις αυτές, θα το ανακοινώσουμε και νωρίτερα".

Πάνω από 1 δισ. το πλεόνασμα

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, ο Τ. Πετρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι "πολύ πιθανό να έχουμε πάνω από ένα δισ. πλεόνασμα μέσα στο 2018", κάτι που, όπως πρόσθεσε, ενδεχομένως να επιτρέψει την επανεξέταση των ψηφισμένων μέτρων για τις μειώσεις στις συντάξεις.

"Εμείς επιδιώκουμε να μην επέλθει αυτό, διότι τη σχετική διάταξη την ψηφίσαμε με σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις προς τους δανειστές, αφού επεβλήθη με την εσφαλμένη πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι δεν θα έχουμε τα πλεονάσματα, τα οποία εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε. Είχαμε πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα εντέλει, έκανε λάθος το ΔΝΤ και οι δανειστές. Έθεσαν μια προϋπόθεση εσφαλμένη, την οποία έλαβαν υπόψη για να απαιτήσουν αυτή την περικοπή. Δεν συνετελέσθη η πρόβλεψή τους, δεν επιβεβαιώθηκε, έχουμε το δικαιώματα να αλλάξουμε αυτού τους είδους τις δεσμεύσεις, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη ότι έχουμε και άλλου είδους ανάγκες ως χώρα, σε σχολεία, στην υγεία, στη μείωση της φορολογίας, στην ανάπτυξη των δημοσίων έργων υποδομών, όλα πρέπει να τα πάρουμε υπόψη, αλλά μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 αρχίζει και η υλοποίηση των αντίμετρων", ανέφερε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL