Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Κλείνουν οι "μαύρες" τρύπες της επισφάλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνουν οι "μαύρες" τρύπες της επισφάλειας

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εργασίας που θέτει αυστηρά όρια στην διαχρονική επισφάλεια στους χώρους εργασίας παρέχοντας ταυτόχρονα πληρέστερη προστασία στα εργασιακά δικαιώματα τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο εισάγει μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και θέτει για πρώτη φορά κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών. Οι εργοδότες που έχουν εργαζόμενους με αδήλωτη εργασία, θα υποχρεώνονται σε προσλήψεις προκειμένου να χαμηλώσουν το υπέρογκο πρόστιμο των 10.500 ευρώ, ενώ η έκπτωση στο πρόστιμο θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης για την αδήλωτο εργαζόμενο, με ταυτόχρονη ωστόσο διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Κανόνες για την προστασία των εργαζομένων τίθενται και στο καθεστώς των εργολαβιών. Ο εργολάβος αναλαμβάνει την ευθύνη (ακόμα και στην περίπτωση εκχώρησης του έργου σε υπεργολάβο) τόσο για την εκτέλεση του έργου όσο και για την καταβολή των αποδοχών, της ασφάλισης και της αποζημίωσης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Τέλος τίθεται ανώτατο "πλαφόν" στο καθεστώς "μαθητείας", ενώ οι μαθητευόμενοι εργαζόμενοι καταχωρούνται με εθύνη του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάρτιση μετράει ως χρόνος ανεργίας


Τι αλλάζει στην αδήλωτη εργασία και την περίοδο της μαθητείας

 

Πότε διαγράφονται οι οφειλές στα ταμεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL