Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"Μαύρο μέτωπο" και στα εργασιακά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μαύρο μέτωπο" και στα εργασιακά...

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον προσεχή Αύγουστο, η προοπτική (διπλής) αύξησης του κατώτατου μισθού κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας την τρέχουσα διετία, αλλά και μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα που διατηρούνται παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις φαίνεται να προκαλούν εκνευρισμό στους εργοδότες, στη Νέα Δημοκρατία και στα φίλια στην αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Κυριακή η "Καθημερινή" κανοναρχούσε τα αιτήματα του "μετώπου" Πρώτα προειδοποιούσε για τη μεγέθυνση του κόστους εργασίας που θα επιφέρει μια αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά περιέγραφε την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω των ασφαλιστικών εισφορών, απαιτώντας την άμεση μείωσή τους. Και στο τέλος σύστηνε ως ορθό και σύγχρονο επιχειρηματικό και εργασιακό μοντέλο τη διατήρηση των σημερινών πολύ χαμηλών μισθών, αλλά και της υποαπασχόλησης. Περιγράφοντας τις δυσκολίες του εργοδότη να δώσει έναν -παλιότερα αξιοπρεπή- μισθό 1.500 ευρώ, κατέληγε στην (μοναδική) εναλλακτική: "Ο εργοδότης με το ίδιο κόστος μπορεί να προσλάβει έξι ημιαπασχολούμενους"...

Νέου τύπου επιχειρησιακές συμβάσεις

Τη σκυτάλη στην αρχή της εβδομάδας πήρε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, όπου μεταξύ άλλων έριξε το σύνθημα - ανάθεμα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σε μια ομιλία αποθέωσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, τόνισε την ανάγκη για ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση ωραρίων, "ευελιξία" προς όφελος των εργοδοτών και "νέου τύπου συμβάσεις εργασίας".

"Το κλασικό ‘δυτικό’ ωράριο ‘9 με 5’ στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο" είπε προσθέτοντας λίγο πιο μετά: "Γι’ αυτό η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορούν να ιδωθούν και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, Ατόμων με Αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας [...] Όλα τα παραπάνω, πάντα με τρόπο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να οργανώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, αλλά και που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων" κατέληξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Κατάργηση της διαιτησίας

Το πώς εννοεί τα δικαιώματα των εργαζομένων ο Κυρ. Μητσοτάκης εξειδίκευσαν όλως τυχαίως την επομένη οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, δημοσιοποίησαν επιστολή προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και λίγο πριν την έλευση των δανειστών (έρχονται αύριο) ζήτησαν ουσιαστικά να καταργηθεί η δυνατότητα προσφυγής της εργατικής πλευράς στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) στην περίπτωση που δεν έχει τη συναίνεσή τους.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής εκ μέρους των εργοδοτών αποτέλεσε και τυπική επιβεβαίωση του "μετώπου" που διαμορφώνεται κατά της λεγόμενης μονομερούς προσφυγής εκ μέρους των εργαζομένων. Δηλαδή του δικαιώματος των εργαζομένων να προσφεύγουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων στη διαιτησία (στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία). Η δυνατότητα αυτή προβλεπόταν πριν από τα μνημονιακά προγράμματα (καταργήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής), ωστόσο η κατάργησή της κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του ΣτΕ (2014).

Τι προτείνει το υπουργείο

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη του υπουργείου Εργασίας για το θέμα του ΟΜΕΔ προβλέπει συμμόρφωση προς το ελάχιστο πλαίσιο που θέτει το σύνταγμα και προτείνει τεχνικού τύπου διορθώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, προτείνει την επαναφορά του δικαιώματος (αντί της υποχρέωσης που προβλέπεται τώρα) του μεσολαβητή να υποβάλει πρόταση μεσολάβησης, αλλά και την εκ νέου πρόβλεψη για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία σε όποιο μέρος προσήλθε στη μεσολάβηση εφόσον το άλλο μέρος την αρνήθηκε και σε όποιο μέρος αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή.

Η εξαίρεση της ΕΣΕΕ

Από το εργοδοτικό μέτωπο διαφοροποιήθηκε την επομένη η ΕΣΕΕ, αν και αρχικά συμπαρατάχθηκε με τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. "Συμφωνούμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 3307/2014 επανανομιμοποιεί αφενός τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αφετέρου τη δυνατότητά της να επεκτείνεται στο σύνολο της ύλης της συλλογικής διαφοράς. Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν απαγορεύει να τίθενται χρονικοί ή ποσοτικοί περιορισμοί στην άσκηση της μονομερούς προσφυγής" τονίζει, προσθέτοντας ωστόσο τη θέση " να μην υπάρχει η δυνατότητα για μονομερή προσφυγή περισσότερες από μία φορά ανά τριετία".

Θετική είναι η πλευρά των εμπόρων και για τον κατώτατο μισθό, προτείνοντας την αναπροσαρμογή του σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ). Όπως αναφέρει, η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα.

Θετική είναι επίσης η στάση της ΓΣΕΕ. Όπως τονίζει, "η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει πλήρως τις απόψεις και τις θέσεις της για τη λειτουργία της διαιτησίας και γενικότερα για το πλαίσιο και τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων" αναφερόμενη στα καταλυτικά και καταστροφικά αποτελέσματα των ανατροπών που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL