Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Απόφαση σταθμός για τους "κολασμένους" στα fast food
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόφαση σταθμός για τους "κολασμένους" στα fast food

Απόφαση "φωτογραφία της μεταμνημονιακής εποχής" είναι αυτή που έλαβε ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Διαιτησίας) εντάσσοντας τους εργαζόμενους στον χώρο των "ταχυφαγείων" (fast food) στην κλαδική σύμβαση του επισιτισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά υποχρεώνει εργοδότες και εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά τους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων (αμείβονται κατά βάση με τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ μεικτά) στα πολύ υψηλότερα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης που ορίζονται για μια σειρά ειδικότητες στην εστίαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την απόφαση του ΟΜΕΔ οι νέοι μισθοί θα εκκινούν από τα 657,70 ευρώ για τους διανομείς με πλήρες ωράριο και θα φθάνουν τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες, όπως ορίζει η κλαδική σύμβαση.

Ουσιαστικά ο ΟΜΕΔ παρεμβαίνει θεσμικά σε ένα χώρο με πολύ χαμηλούς μισθούς, υποαπασχόληση και μεγάλη παραβατικότητα, εντάσσοντας τους εργαζόμενους στον κλάδο των επισιτιστών (μάγειροι κ.λπ.) και κατ' επέκταση τις αμοιβές τους στα προβλεπόμενα από την κλαδική σύμβαση. Από την πλευρά τους οι εργοδότες (Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης - ΣΕΠΟΑ) προχωρούν σε έφεση κατά της απόφασης του ΟΜΕΔ εμμένοντας στο τυπικό επιχείρημα ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση και κατά συνέπεια δεν δεσμεύονται με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, ενώ απειλούν να θέσουν το ζήτημα και στους θεσμούς (δανειστές) σχετικά με τη δυνατότητα για "μονομερή προσφυγή" των εργαζομένων στη Διαιτησία.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα "ταχυφαγεία" είχαν προσφύγει στον ΟΜΕΔ ζητώντας την ένταξή τους στην Κλαδική Σύμβαση των Επισιτιστών (υπεγράφη στις 29 Μαρτίου 2017) και η θετική ανταπόκριση του διαιτητικού οργάνου αποτελεί ολική ανατροπή στο ισχύον σύστημα αμοιβών.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κατέθεσε τη διαιτητική απόφαση στο υπουργείο Εργασίας και επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση ότι «οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορρυθμισμένου επισιτιστικού τομέα".

Τι αλλάζει με την απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΜΕΔ, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα "ταχυφαγεία" ρυθμίζονται ως εξής:

1. Oι έγγαμοι διανομείς δικαιούνται επίδομα γάμου 10% επί του βασικού μισθού και επιδόματος τριετιών 10% επί του βασικού μισθού και μέχρι συμπληρώσεως τριών τριετιών.

2. Επίσης καταβάλλεται στους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

3. Στους σερβιτόρους και τους βοηθούς των καταστημάτων τους απασχολουμένους κατά τις Κυριακές και τις εξαιρετέες εορτές και νύκτες χορηγείται από τον εργοδότη τους προσαύξηση εκ ποσοστού 75% και 25% αντιστοίχως, υπολογιζόμενη επί του ισχύοντος γενικού κατωτάτου νομίμου ημερομισθίου. Ως νύκτα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από της 10ης εσπερινής μέχρι 6ης πρωινής. Η Κυριακή λογίζεται από τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (24.00) προς Κυριακή και λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (24.00).

4. Η απόφαση αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται στους καταστηματάρχες να παρακωλύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπον την είσπραξη εκ μέρους των σερβιτόρων φιλοδωρήματος επί του λογαριασμού.

5. Επίσης, επισημαίνει ότι καταργείται «πάσα κατά συνήθεια ή διά συμβάσεως κατακράτηση των ποσοστών των σερβιτόρων».

6. Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που απασχολούνται εκτάκτως σε χώρους όπως οικίες κ.λπ. που δεν έχουν την ιδιότητα της επιχείρησης (άδεια εργασίας) και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα για τον ιδιώτη, θα λαμβάνουν οι μεν σερβιτόροι ημερομίσθιο 63,48 ευρώ, οι δε βοηθοί σερβιτόροι ημερομίσθιο 46,21 ευρώ.

7. Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (Catering) θα αμείβονται κατ’ επιλογήν των εργαζομένων που διατυπώνεται πριν από την έναρξη της έκτακτης εργασιακής σχέσεως, είτε με ποσοστά επί των λογαριασμών των πελατών, είτε με ημερομίσθιο το οποίο ανέρχεται για μεν τους σερβιτόρους από 1.1.2016 σε 63,48 ευρώ, για δε τους βοηθούς σερβιτόρους ημερομίσθιο 46,21 ευρώ (άρθρο 54 του Ν. 2224/1994).

Ανδρέας Νεφελούδης στην "Α": Η απόφαση δείχνει την επόμενη μέρα για τις συλλογικές συμβάσεις

"Και αυτή η ΣΣΕ και η επέκτασή της στους εργαζόμενους στα ταχυφαγεία είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία και αποτυπώνει την ‘επανάσταση’ στον χώρο των ΣΣΕ που γίνεται αυτή την περίοδο. Έχουμε μια μεγάλη ροή κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό είναι σημαντικό σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους" σημειώνει σε δήλωσή του στην “Αυγή”, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Όπως τονίζει, "αυτό το ρεύμα των νέων ΣΣΕ ξεκίνησε και από το λιανεμπόριο και από μια σειρά επιχειρησιακές συμφωνίες σε γνωστές επιχειρήσεις όπως η Ελληνική Υπεραγορά, τα LIDL, ο ΟΛΠ, η Ζώνη Περάματος, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε σημαντικούς μισθολογικούς όρους και μισθούς που κυμαίνονται από τα 860 έως τα 1.100 ευρώ. Εμείς παλεύουμε στις 21 Αυγούστου του 2018 αυτό το μεγάλο ρεύμα των ΣΣΕ να καταστεί κυρίαρχο, υποχρεωτικό και να καθιερώσει ένα νέο πεδίο στην αγοράς εργασίας. Αυτό είναι και το μήνυμα για την επόμενη μεταμνημονιακή μέρα.

Θα ήθελα ωστόσο να προσθέσω κάτι σχετικά με την τελευταία σύμβαση που αφορά και τους εργαζόμενους στα ταχυφαγεία. Αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα η απόφαση του ΟΜΕΔ και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς γίνεται σε έναν χώρο με πολύ υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προχωρούμε μια σειρά προτάσεις που αφορούν τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον χώρο των ‘ντελίβερι’.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL