Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Τ. Πετρόπουλος: Διαγράφονται οι διπλές εισφορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Πετρόπουλος: Διαγράφονται οι διπλές εισφορές

Ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους αναμένεται να δώσει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου με τη διαγραφή οφειλών που είχαν και σε άλλον ασφαλιστικό φορέα πέρα από το δικό τους ταμείο. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα απαλλάσσει διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. δημοσιογράφοι) που ταυτόχρονα έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Τ. Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, θα υπάρξει δυνατότητα διαγραφής οφειλών ή απαλλαγής τους από πρόσθετες επιβαρύνσεις οι οποίες είχαν βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (έως 31.12.2016) εις βάρος παράλληλα ασφαλισμένων λόγω αμφισβήτησης υπαγωγής ή μη σε δεύτερο φορέα.

«Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς που αδικαιολόγητα έχουν χρεωθεί με οφειλές να τις διαγράψουν» σημείωσε ο υφυπουργός φέρνοντας ως παράδειγμα τέτοιων αμφισβητούμενων οφειλών τις οφειλές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ, ενώ πρόσθεσε:

"Προωθούμε τις επόμενες ημέρες, με διάταξη η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, για να διαγραφούν οφειλές εκείνων οι οποίοι ήταν διπλά χρεωμένοι διότι διεκδικούσαν διαφορετικοί φορείς ασφάλισης την περίπτωση της εισφοράς τους, π.χ. για δημοσιογράφους με χρέη στον ΟΑΕΕ».

Προαναγγέλλοντας και άλλες θετικές παρεμβάσεις υποστήριξε ότι αυτό "δείχνει και την καλή πορεία της χώρας, που αποκτά πεδίο ελευθερίας να λύνει τέτοια προβλήματα τα οποία παλαιότερα δεν υπήρχε περίπτωση να περάσουν", υπενθυμίζοντας την "αποδέσμευση (κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν) της επαγγελματικής ιδιότητας από την υποχρέωση ασφάλισης".

Όπως ανέφερε "με τη διάταξη αυτή δώσαμε τη δυνατότητα στους επιστήμονες, που επειδή είχαν την ιδιότητα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν έσοδα (...), υπήρχαν χιλιάδες οφειλέτες τους οποίους κυνηγάει το σύστημα (...). Καταργήσαμε αυτή την υποχρέωση. Αυτή ήταν δήμευση».

Ο Τ. Πετρόπουλος τόνισε ακόμα ότι "όλα τα βήματά μας είναι αποτέλεσμα επιτευγμάτων» και υπογράμμισε αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών πως «είχαμε πει ότι πρώτα θα στεριώσουμε τον ΕΦΚΑ, να μπορεί να αναπτύσσει καλές λειτουργίες και να έχουμε θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά του. Και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις για διορθώσεις. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, είναι αντίθετοι στην επαναφορά του παλαιού συστήματος για τις εισφορές» κατέληξε.

Πανηγυρισμοί χωρίς... περιεχόμενο

Ο Τ. Πετρόπουλος προχώρησε ακόμα περισσότερο σημειώνοντας ότι "όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν την απόφαση του ΣτΕ, να ‘πανηγυρίσουν’ για την ενδεχόμενη απόσχιση του Ταμείου Νομικών από τον ΕΦΚΑ και την κατάργηση των εισφορών, θα πρέπει να το... ξανασκεφτούν”. Να δουν την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το πρώην ΤΑΝ (Ταμείο Νομικών) και "να απαντήσουν στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους από ποιες πηγές, από ποια έσοδα θα πληρώνονταν σήμερα οι συντάξεις".

Ειδικότερα για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε το Ταμείο Νομικών με το προηγούμενο καθεστώς, αλλά και μετά την κατάργηση του λεγόμενου "κοινωνικού πόρου", ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων επεσήμανε ότι "αν σήμερα ήταν ‘εκτός ΕΦΚΑ’, δεν θα ‘πανηγύριζαν’. Θα ζητούσαν από την κυβέρνηση να βρει τρόπους και πόρους για να συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις".

Ενδεικτικά ανέφερε:

* Κοινωνικοί πόροι δεν υπήρχαν, πλέον, στα τέλη του 2016. Ούτε βεβαίως υπάρχουν σήμερα για να υποκαθιστούν τις χαμηλές εισφορές (88 εκατ. ευρώ ετησίως το 2016) που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΝ. Οι πόροι αυτοί καταργήθηκαν από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ το 2014 με τον Ν. 4254/14. Από 125 εκατ. ευρώ το 2009, απέμειναν ως υπόλοιπα μόλις 18 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016.

* Τα αποθεματικά (300 εκατ. ευρώ) στο πρώην ταμείο, μετά το PSI της περιόδου της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις ετήσιες εισφορές που τότε κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΝ (88 εκατ. ευρώ), επαρκούσαν για την πληρωμή συντάξεων το πολύ για... 2,5 χρόνια (198 εκατ. ευρώ ήταν το ετήσιο κόστος για την καταβολή συντάξεων στους 22.638 συνταξιούχους το 2016).

* Το ΤΑΝ είχε βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα 65 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016, έναντι πλεονάσματος 51 εκατ. ευρώ το 2009. Και για τον λόγο αυτόν έλαβε χρήματα από εσωτερικό δανεισμό από Τομείς του ΕΤΑΑ και επιπλέον επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL