Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συμβάσεις και μισθοί στο τραπέζι

Συνάντηση της Έ. Αχτσιόγλου με τον ΣΕΒ

Βήματα προς την κατεύθυνση επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με εκπροσώπους από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Στη συνάντηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου κοινωνικού διαλόγου που πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, εξετάστηκαν η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βιομήχανοι αντιμετωπίζουν θετικά την επέκταση των συμβάσεων από το 2018 σε κλαδικό επίπεδο, ενώ ζήτησαν να εξεταστεί το τεχνικό κομμάτι" του "μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας", που θα βασίζεται στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Μέσω αυτού του μηχανισμού θα ελέγχεται ο αριθμός των εργαζομένων που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις - μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει τη σύμβαση προκειμένου η κλαδική σύμβαση να μπορεί να επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου.

Αντιθέτως οι βιομήχανοι εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κάτι που ωστόσο έχει ήδη ψηφιστεί και θα επανέλθει επίσης μετά το τέλος του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Τέλος, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις για ενίσχυση των εισαγωγικών ημερομισθίων, βάζοντας ωστόσο την παράμετρο "αντοχής των επιχειρήσεων και δυνατοτήτων της οικονομίας".

Τα θέματα αυτά πάντως θα συζητηθούν εκ νέου και στην τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των εμπόρων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει συνολική εκτίμηση παρουσία όλων των φορέων, εργοδοτικών και εργατικών.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι κλαδικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και καταπολέμηση της επισφάλειας στην εργασία αποτέλεσαν το τρίπτυχο του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μέτωπο στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για το προσφυγικό. Ευθύνες στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε, όχι λόγω του μεγέθους των προσφυγικών ροών ή των δυσκολιών στη διαχείρισή τους, αλλά...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο