Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Σε παράνομες απολύσεις προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε παράνομες απολύσεις προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς

Την κερκόπορτα των απολύσεων ανοίγει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχειρώντας να “ξεφορτωθεί” το προσωπικό, που πήρε όταν εξαγόραζε σε χαμηλές τιμές τις υπόλοιπες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την Αγροτική (ΑΤΕ). Έτσι, προχώρησε στην αιφνιδιαστική απόφασή της να εφαρμόσει την τακτική της “απόσχισης” προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, μεταφέροντας τους 120 εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης με την “υπόσχεση” ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στα μισθολόγιά τους. Χθες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας τριμερής συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου, της διοίκησης της τράπεζας και των εργαζομένων.

“Πάρτε πίσω τις απολύσεις” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι χθες, εκφράζοντας έντονη αγωνία για το μέλλον τους, καθώς χάνουν όλα τα δικαιώματα που είχαν ως τραπεζοϋπάλληλοι στην περίπτωση που την 1η.1.2018 “αποσχιστούν” και μεταφερθούν σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και καθαριότητας. “Είναι έμμεσες απολύσεις και δεν θα μας δώσουν ούτε αποζημίωση” έλεγαν στην “Α” οι εργαζόμενοι, με συναδέλφους τους από άλλα τμήματα της τράπεζας να λένε πως “ανοίγει η κερκόπορτα για την 'απόσχιση' και άλλων τραπεζικών εργασιών και προσωπικού”. “Η μεταφορά σε άλλη επιχείρηση, που δεν έχει καμία σχέση με την τράπεζα, σημαίνει ότι χάνουμε την ιδιότητα τραπεζοϋπαλλήλου και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις” τόνισαν οι εργαζόμενοι, που οι περισσότεροι προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα.

Οι 120 εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Παρασκευή, ενώ στη χθεσινή συνάντηση της διοίκησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αυτοί ενημερώθηκαν ότι είναι “ειλημμένη απόφαση” η μεταφορά σε ιδιωτική εταιρείας φύλαξης και καθαριότητας. “Είναι συγκαλυμμένες απολύσεις για να μην πληρωθούν τα απαιτούμενα από τις ομαδικές απολύσεις” είπαν στην “Α” οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. “Η πλειονότητα των 120 εργαζομένων προέρχεται από 'δωρεά' της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Κι ενώ τότε, την 27η Ιουλίου του 2012, είχε δοθεί η διασφάλιση για τις θέσεις εργασίας των προερχόμενων από την Αγροτική Τράπεζα, αυτό φαίνεται ότι δεν τηρείται” λένε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εξηγώντας: “Ουσιαστικά μιλάμε για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις”. “Αυτοί οι 120 εργαζόμενοι απολύονται από την Τράπεζα Πειραιώς από την 1η.1.2018 χωρίς να πάρουν αποζημίωση” τόνιζαν.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι λένε πως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προσλαμβάνει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και βέβαια είναι πρωταθλήτρια στις εργατικές παραβάσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα πρόστιμα που από το 2015 έως και σήμερα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει έπειτα από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πρακτική απολύσεων ακολούθησε και η Alpha Bank, με εθελούσια έξοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL