Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Είκοσι τρεις παραβάσεις σε πολυκαταστήματα εντόπισε την Black Friday το ΣΕΠΕ

Φωτογραφία αρχείου-Eurokinissi

Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιβολής προστίμων

Στοχευμένους ελέγχους σε εμπορικά πολυκαταστήματα, τα οποία συμμετείχαν στην Black Friday, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 23 περιπτώσεις που αφορούσαν χρονικά όρια εργασίας και υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων αλλά και ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιβολής προστίμων.

Σε σχέση με πέρυσι οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν είναι ελαφρώς περισσότερες (23 αντί 21), ωστόσο πέρυσι έγιναν συνολικά 65 έλεγχοι και φέτος 98.

Σύμφωνα με πηγές από το ΣΕΠΕ, η μείωση της παραβατικότητας που διαπιστώνεται, αποδίδεται στους αυξημένους ελέγχους των τελευταίων χρόνων. Όπως εξηγούν, όταν ένας ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί και αυτό είναι γνωστό στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, παρατηρείται ότι συμμορφώνονται περισσότεροι και περισσότερο.

Υπογραμμίζεται πάντως από τις ίδιες πηγές, ότι η φετινή μείωση στις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων τις ημέρες της Black Friday, δεν συνεπάγεται την πλήρη ανατροπή της κατάστασης και ότι χρειάζεται να συνεχιστεί και ενταθεί η προσπάθεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των ελέγχων για την εορταστική περίοδο με έμφαση στους κλάδους του επισιτισμού, της παροχής υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. Απλήρωτο προσωπικό που κλήθηκε έκτακτα για τις ανάγκες της περιόδου και απλήρωτες υπερωρίες, αποτελούν παραβάσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ.

Υπενθυμίζουν ακόμη από το Σώμα, ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Όλοι στο Παλαί ντε Σπορ

Η σημερινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο, που έχει σταλεί από καιρό με μια πλειάδα συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι οι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο