Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Δέκα αλήθειες και ψέματα για τον ΕΦΚΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέκα αλήθειες και ψέματα για τον ΕΦΚΑ

Δεκαεπτά μήνες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (νόμος 4387/2016) και την δρομολόγηση για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), πολλοί δεν θα στοιχημάτιζαν ότι η ενοποίηση δεκάδων ταμείων σε έναν φορέα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, έστω κι αν παραμένουν εκκρεμότητες για την τυπική και ουσιαστική ενιαία λειτουργία.

Το εγχείρημα θα μπορούσε να είναι καταδικασμένο εν τη γένέση του. Και αυτό καθώς ένα διαλυμένο, κατακερματισμένο και χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα στα μνημονιακά χρόνια της ύφεσης και της ανεργίας προσπάθησε να διασωθεί σε βάρος των ίδιων των δικαιούχων του. Αποτέλεσμα, οι περικοπές σε συντάξεις και παροχές να αγγίξουν σχεδόν 50 δισ. ευρώ (47 δισ. ευρώ για την ακρίβεια μέχρι το 2015) από τους περίπου 2,5 εκατ. άμεσα και 4 εκατ. έμμεσα ασφαλισμένους.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ο ΕΦΚΑ δέχτηκε δεκάδες καθημερινές απαξιωτικές αναφορές, οι φωστήρες της κοινωνικής ασφάλισης προέβλεπαν την πλήρη κατάρρευσή του, πριν συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας.

Κι όμως, λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας, τα πρώτα αναλυτικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά έσοδα - έξοδα αλλά και τις παροχές ή τις υποχρεώσεις που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, δεν διαμορφώνουν εικόνα ούτε κατάρρευσης ούτε διάλυσης. Ούτε εικόνα "σφαγιασμού" των παροχών και των συντάξεων. Κανείς δεν αντιλέγει ότι υπήρξαν έμμεσες (με αύξηση των εισφορών) και άμεσες μειώσεις συντάξεων. Μπροστά μας είναι το 2019 και οι υποχρεώσεις για νέες περικοπές περί τα 1,8 δισ. ευρώ που αφορούν στην λεγόμενη "προσωπική διαφορά".

Η “Αυγή” της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τον ΕΦΚΑ. Τα έσοδά του, τις παροχές που καταβάλει, τις υποχρεώσεις που απορρέουν για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο δεκάλογος, "10 αλήθειες και ψέματα" για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί ένα πλήρη οδηγό τής μέχρι τώρα πορείας του νεοσύστατου υπερ-ταμείου, χωρίς ωραιοποιήσεις, στρεβλώσεις και σκοπιμότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL