Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας - Τι προβλέπεται για τα Κοινωνικά Εισοδήματα Αλληλεγγύης, σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς - Θ. Φωτίου: Με οδηγό το σύστημα του ΚΕΑ σταματάει η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του πολίτη / ΟΓΑ, ο νέος στυλοβάτης του κοινωνικού κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας - Τι προβλέπεται για τα Κοινωνικά Εισοδήματα Αλληλεγγύης, σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς - Θ. Φωτίου: Με οδηγό το σύστημα του ΚΕΑ σταματάει η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του πολίτη / ΟΓΑ, ο νέος στυλοβάτης του κοινωνικού κράτους

Η αναδιοργάνωση του ΟΓΑ θα φέρει νέα κατάσταση στη ζωή του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση, όχι μόνο στις υπηρεσίες των δήμων, που αποφορτίζονται, αλλά και στις διάφορες υπηρεσίες του κράτους.

Αυτό τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για την τροπολογία, που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά στη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών (Κοινωνικών) Ασφαλίσεων σε ενιαίο φορέα προνοιακών παροχών.

Επίσης, ο γ.γ. Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας μιλώντας "Στο Κόκκινο" σημείωσε ότι «μπαίνει ένα ακόμη λιθαράκι στο ξαναχτίσιμο του κοινωνικού κράτους", ενώ, "με όπλο την τεχνογνωσία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, συνεχίζεται η διάλυση του πελατειακού κράτους".

«Εφόσον ο ΟΓΑ, με τη μεγάλη του διαχειριστική ικανότητα -τόσο οικονομική όσο και διοικητική-, μπορεί να πάρει ένα τεράστιο βάρος από το υπουργείο, ώστε τα μεγάλα προγράμματα που τρέχουμε εμείς -από το ΚΕΑ μέχρι τα σχολικά γεύματα- να τα διαχειρίζεται αυτός, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτή είναι η τροπολογία», ανέφερε η κ. Φωτίου, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9".

Δεν κόβονται επιδόματα...

Επισήμανε δε πως κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή υπήρξε παρανόηση, όταν η ίδια αναφέρθηκε στο πληροφοριακό ηλεκτρονικό σύστημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Ακούστηκε ότι θα κοπούν όλα τα επιδόματα στο ύψος του ΚΕΑ. Προφανώς δεν υπάρχει καμία τέτοια διάσταση. Αυτό που θα γίνει, επειδή το ΚΕΑ για πρώτη φορά συνέδεσε ηλεκτρονικά όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους -από το taxis μέχρι τις ασφαλίσεις, επιδόματα, οικογενειακή κατάσταση-, αυτό το σύστημα που εφαρμόσαμε στο ΚΕΑ και είναι εξαιρετικά αποδοτικό, γρήγορο και σταματά όλες τις γραφειοκρατίες και τις ταλαιπωρίες, θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε όλα τα επιδόματα που δίνει το κράτος» εξήγησε.

* Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, τόνισε ότι κατά τη φετινή χρονιά «σε 120.000 παιδιά κάθε μέρα θα πηγαίνει στο σχολείο τους ένα ζεστό γεύμα».

* Διευκρίνισε ότι έχουν επιλεγεί συγκεκριμένοι δήμοι με κριτήρια τους υψηλούς συντελεστές ανεργίας και φτώχειας και τα υψηλά ποσοστά δικαιούχων στο ΚΕΑ.

* «Θα είμαστε βεβαίως έτοιμοι μέσα στον Οκτώβριο», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει διεθνή διαγωνισμό γιατί είναι πολύ μεγάλο το έργο και βεβαίως έχουμε και ξεχωριστό διαγωνισμό για κοινωνικές επιχειρήσεις, γιατί πρόθεσή μας είναι -ει δυνατόν- ολοένα και περισσότερες κοινωνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν τη σίτιση των σχολείων, γεγονός το οποίο είδαμε εξαιρετικά επιτυχημένο στην πρώτη μας εφαρμογή στο Πέραμα».

* «Πιστεύουμε ότι πάρα πολλές άνεργες μητέρες, αλλά και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν στον χώρο της εστίασης όλα αυτά τα χρόνια, θα θέλουν να κάνουν τέτοιες κοινωνικές επιχειρήσεις και να δουλέψουν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος θα διευρυνθεί, διότι το 2019 στα αντίμετρα έχουμε βάλει 500.000 γεύματα, τον μισό μαθητικό πληθυσμό δημοτικού και γυμνασίου της χώρας» σημείωσε η κ. Φωτίου.

* Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών ανέφερε ότι φέτος 100.000 παιδιά θα μπουν με voucher, δωρεάν, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για τη φετινή χρονιά σχεδιάζεται η δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, σε δήμους όπου από τα δεδομένα της ΕΕΤΑΑ προκύπτει πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις.

* «Θα φτιάξουμε 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που σημαίνει ότι θα ανοίξουμε επιπλέον 10.000 θέσεις. Ελπίζουμε ότι οι δήμοι θα συνεργαστούν γρήγορα μαζί μας και θα τους χρηματοδοτήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι και μία πρόβα μεγάλη για το 2019, όπου τότε θα ανοίξουμε 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα καλύπτουν 45.000 θέσεις επιπλέον από τις υφιστάμενες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL