Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ο μεγάλος ασθενής επανακάμπτει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μεγάλος ασθενής επανακάμπτει

Αν μια υπηρεσία, καθοριστική για την προστασία των εργαζομένων, έφτασε στα όρια της διάλυσης την προηγούμενη περίοδο και κυρίως κατά την περίοδο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν άλλη από το ΣΕΠΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Στο οργανόγραμμα που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 (ΠΔ 113/14) καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και 26 οργανικές μονάδες (9 διευθύνσεις και 17 τμήματα).

Επειδή όμως πολλές φορές οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την ουσία, αρκούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αναφέρει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος: Με το προηγούμενο οργανόγραμμα καταργήθηκαν τα τμήματα Νομικής Στήριξης και Πληροφοριακών Συστημάτων! Αποτελεί μεγάλη πρωτοτυπία η λειτουργία Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς τμήματα αρμόδια για τις παραπάνω υπηρεσίες.

Η επόμενη μέρα

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με το νέο οργανόγραμμα αυξάνει τις οργανικές θέσεις κατά 141, σε 970. Ταυτόχρονα δημιουργεί 9 νέες οργανικές μονάδες (δύο διευθύνσεις και 7 τμήματα). "Έχουν ήδη γίνει 50 νέες προσλήψεις και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε περαιτέρω ενίσχυση του σώματος με νέο προσωπικό και στο κομμάτι της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις 17 χρόνια", σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Το δεύτερο πολύ κρίσιμο στοιχείο για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί η έγκριση ενός συνολικού σχεδίου δράσης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 7.600.000. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: α) Χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχου σε περιοχές και κλάδους υψηλής παραβατικότητας, β) αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους, γ) προγράμματα εκπαίδευσης των επιθεωρητών.

"Με βάση και τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους ελέγχους σε αγροτικές εργασίες (κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 129). Το γκρίζο νομοθετικό κομμάτι που επέτρεπε και η πολιτική απραξία που ανεχόταν τις Μανωλάδες αποτελεί παρελθόν", σημειώνει ο Ν. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας:

Βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από την αρχή του έτους το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ). Με βάση και τα στοιχεία του Π.Σ. Εργάνη το ΟΠΣ μπορεί μέσα από ένα πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) να επιλέγει τους χώρους στους οποίους είναι πιο πιθανό να υπάρχει παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων ελέγχων αποτελεί η μείωση της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από 19,17% (2014) σε 13,58% (2016).

Το φαινόμενο της «υποδηλωμένης εργασίας» αποτελεί κεντρικό στοιχείο, όπως και ο συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ΣΕΠΕ - ΕΦΚΑ - ΣΔΟΕ - Οικονομικής Αστυνομίας. Μια συνεργασία που εγκαινιάστηκε με το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων στην Περιφέρεια Αττικής το οποίο ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL