Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην Αυτοδιοίκηση

Συνέχεια των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους στους δήμους από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη αποτελεί η χθεσινή υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η ΣΣΕ ρυθμίζει ζητήματα ωραρίου, αδειών, ενώ περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για ευάλωτους εργαζόμενους. Η υπογραφή της εκκρεμούσε από το 2011, καθώς η τελευταία είχε υπογραφεί το 2009.

“Η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνιστά ένα απτό δείγμα της θετικής πολιτικής στάσης της κυβέρνησης και του υπουργείου απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τον σταθερό προσανατολισμό προς μια ανάπτυξη με κύριο χαρακτηριστικό τη διάχυση των ωφελειών στους πολλούς” τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ΣΣΕ ορίζει ότι για δύο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στους δήμους η απασχόληση είναι 32 ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Η πρώτη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής ταφής, σε ανακύκλωση, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Σε αυτούς τους εργαζόμενους μετά τη συμπλήρωση ενός έτους απασχόλησης χορηγούνται επιπλέον πέντε ημέρες κανονικής άδειας τον χρόνο.

Στη δεύτερη κατηγορία εργαζομένων μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών απασχόλησης χορηγούνται τρεις ημέρες επιπλέον κανονική άδεια τον χρόνο. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων, στην ταφή και εκταφή νεκρών, στην ασφαλτόστρωση, στην ύδρευση και την αποχέτευση, στα αφοδευτήρια, στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας, σε οικοδομικές εργασίες. Επίσης, στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν υδραυλικοί, δενδροκηπουροί - δενδροκόμοι, κηπουροί - ανθοκόμοι, εναερίτες ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, εργαζόμενοι στα δημοτικά σφαγεία, οδηγοί βαρέων οχημάτων, τοποθετητές κεραμικών σκεπών.

Ειδική διάταξη περιλαμβάνεται για τις εγκύους, όπου οι δήμοι υποχρεούνται να τις μετακινήσουν υποχρεωτικά στην πρωινή βάρδια, εάν αυτές απασχολούνταν στη βραδινή. Τέλος, για τις συνδικαλιστικές άδειες αναφέρεται ότι είναι “αμειβόμενες και ο εργοδότης βαρύνεται με την καταβολή των αναλογούντων ασφαλιστικών εισφορών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL