Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ν. Ηλιόπουλος: Απαντήσεις με νέες παρεμβάσεις για «μαύρη» εργασία και οφειλή δεδουλευμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Ηλιόπουλος: Απαντήσεις με νέες παρεμβάσεις για «μαύρη» εργασία και οφειλή δεδουλευμένων

Με το άνοιγμα της Βουλής στα τέλη Αυγούστου μπαίνει στην τελική ευθεία η κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει και σειρά παρεμβάσεων για την υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία, αλλά και την οφειλή δεδουλευμένων, είπε ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

«Συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η κριτική. Το να υπάρχει θεσμός εκτός κριτικής αυτομάτως θα περιόριζε και την ίδια τη Δημοκρατία. Η ίδια η Δικαιοσύνη έχει πολλές βαθμίδες και πολλές αποφάσεις έχουν βγει με πλειοψηφίες και μειοψηφίες ... υπάρχει συζήτηση και είναι δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη να συμμετέχει και να σχολιάζει, τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και τη δικαστική και οποιαδήποτε άλλη», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, αναφορικά με την σε εξέλιξη αντιπαράθεση για τις σχέσεις Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και την κριτική των δικαστικών αποφάσεων.

Ειδικά για τα εργασιακά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Άρειου Πάγου, για την μη καταβολή δεδουλευμένων επί μακρό διάστημα και την επίσχεση εργασίας, τόνισε ότι «έρχονται σε ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και σε κάθε περίπτωση δεν βοηθούν τους εργαζόμενους σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε σχέση με την πρώτη απόφαση για τη μη βλαπτική μεταβολή όταν οφείλονται δεδουλευμένα για πολύ μεγάλο διάστημα, «σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων παραμένει ποινικό αδίκημα, που η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να βεβαιώσει, να ασκήσει μία σειρά από έννομα μέσα όπως μήνυση, μηνυτήρια αναφορά, πρόστιμα κτλ. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια (το 2015 και 2016), μέσα από διεργασίες εργατικών διαφορών έχουν καταβληθεί περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ δεδουλευμένων σε εργαζόμενων», όπως είπε.

Όπως έχει ανακοινωθεί και από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, «με το άνοιγμα της Βουλής στα τέλη Αυγούστου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να κατατεθεί νομοσχέδιο με σειρά παρεμβάσεων και στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, αλλά και της απλήρωτης εργασίας, της οφειλής δεδουλευμένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL