Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Πολεμώντας τον εργασιακό μεσαίωνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολεμώντας τον εργασιακό μεσαίωνα...

Τα στοιχεία είναι γνωστά και αρκετές φορές δημοσιοποιημένα: Σε περίπου 900.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι, ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες!

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας τα τελευταία επτά χρόνια των Μνημονίων περιγράφεται στη μελέτη των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση, όπου τονίζεται ότι περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (μπλοκάκι). Άλλα 200.000 άτομα, που εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικώς απασχολούμενοι...

«Η παρατεταμένη ύφεση και η υψηλή ανεργία στις συνθήκες βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που βίωσε η ελληνική οικονομία έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας» σημειώνεται στη μελέτη, όπου καταγράφεται ότι το «καθεστώς της καθυστέρησης των πληρωμών» είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας, ενώ οι τακτικές αμοιβές θεωρούνται «επιπλέον προσόν» μιας επιχείρησης, το οποίο προβάλλουν οι εργοδότες.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοιας έκτασης εργασιακή ανασφάλεια που διαμορφώνει ένα πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα για περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, δηλαδή σχεδόν για το 40% του εργατικού δυναμικού;

Μέχρι τώρα το κύριο μέτωπο στην εργασιακή ζούγκλα έχει να κάνει με τους στοχευμένους και σε μεγάλο βαθμό αποδοτικούς ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που αφορά όμως κυρίως την αδήλωτη και υποαμειβόμενη εργασία.

Ωστόσο πρώτη φορά φαίνεται να διαμορφώνεται ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, με αιχμή τους απλήρωτους εργαζόμενους και όσους βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και σε επίσχεση, ενώ θα προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα και για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

"Απεγκλωβισμός" εργαζομένων...

Όπως έχει αναφέρει η "Αυγή" από την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να προωθηθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την άμεση οικονομική στήριξη χιλιάδων "εγκλωβισμένων" εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (6 έως 8 μήνες) απλήρωτοι.

Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων, και ήδη στο υπουργείο έχουν λίστα με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κυρίως μέσω των συμφιλιωτικών διαδικασιών και των τριμερών συναντήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ήδη έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα αφορά 46.000 «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Στο σχέδιο θα ενταχθούν:

α) Εργαζόμενοι σε κλάδους με φθίνουσα πορεία (στην κατηγορία εμπίπτουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλη ύφεση και συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας).

β) Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασίας (εγκλωβισμένοι) λόγω του γεγονότος ότι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες (μη καταβολή δεδουλευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, υπαγωγή των εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας).

Στην “Εργάνη” οι υπερωρίες

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας. Μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι να υποχρεώνονται εφεξής οι εργοδότες να δηλώνουν στο σύστημα «Εργάνη» τις υπερωρίες των εργαζομένων τους ηλεκτρονικά.

Έτσι εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο της κρυφά δηλωμένης μερικής απασχόλησης, που τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό δεν θα μπορούν οι εργοδότες να προσλάβουν εργαζόμενους με όρους μερικής απασχόλησης (π.χ. τετράωρα) και να τους αναγκάζουν να εργάζονται περισσότερες ώρες χωρίς να τους πληρώσουν υπερωρία. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης που ο εργαζόμενος αναγκάζεται να δουλεύει πέρα από το ωράριό του, χωρίς να λαμβάνει την πρόσθετη αμοιβή όπως ορίζει ο νόμος.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ξεχωριστή διάταξη που θα απαγορεύει την πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα σε επιχειρήσεις που θα αποδεικνύεται ότι έχουν προβεί σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL