Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πρόγραμμα για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόγραμμα για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων

Πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας, προανήγγειλε, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, με χιλιάδες εργαζόμενους επιχειρήσεων που είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, χωρίς να κάνουν καταγγελίες συμβάσεων, με αποτέλεσμα αυτοί να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απλήρωτοι για δεκάδες μήνες.

Ο κ. Νεφελούδης απαριθμεί, επίσης και τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, «η οποία αποτελεί τη μάστιγα στο χώρο της αγοράς εργασίας». Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι επανειλημμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχουν περιορίσει σχετικά το φαινόμενο. «Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε μεθοδικά να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ενισχύουμε το ρόλο του υπουργείου στον τομέα της προστασίας της εργασίας, μέσω των εκατοντάδων τριμερών συναντήσεων, που κατά μεγάλο μέρος έχουν ευνοϊκή κατάληξη για τους εργαζόμενους, μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπου πετύχαμε την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και, τέλος, με τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, που εκπονήσαμε μαζί με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν παραβατικότητα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, δεν θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. «Για παράδειγμα»- διευκρινίζει -«στο πρόγραμμα που έχουμε στείλει για έγκριση και αφορά στη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση δεν θα πάρουν μέρος αυτές οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν φαινόμενα απλήρωτης, υποπληρωμένης ή αδήλωτης εργασίας, όπως και άλλες παραβάσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει σε λίγο καιρό και αυτή η ρήτρα θα αποτελέσει κριτήριο για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, ο κ. Νεφελούδης σχολιάζει και το θέμα της ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μας δείχνουν σοβαρές ποιοτικές μεταβολές προς το καλύτερο σε σημαντικούς δείκτες στην αγορά εργασίας, σήμερα. «Η πρώτη μεταβολή είναι πράγματι η τάση μείωσης του ποσοστού της ανεργίας είτε ως αποτέλεσμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ειδικά προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας είτε ως αποτέλεσμα της δήλωσης της αδήλωτης εργασίας. Αυτή η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς σε συσχέτιση με τις νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» εκτιμά ο ίδιος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, στη Γεωργία Μπάρλα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΕΡ: Μία από τις βασικές προτεραιότητες, όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης που θα εφαρμόσετε, για την πάταξη της αδήλωτης, αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας; Έχει μειωθεί το ποσοστό τους;

ΑΠ: Η αδήλωτη εργασία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί τη μάστιγα στο χώρο της αγοράς εργασίας. Η επίπτωσή της, εκτός από τα ηθικά προβλήματα που δημιουργεί σε ανθρώπους που υποχρεώνονται να εργάζονται ανασφάλιστοι, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα με τη διαφυγή ασφαλιστικών εισφορών. Οι επανειλημμένοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ έχουν περιορίσει σχετικά το φαινόμενο.

Η λερναία Ύδρα, όμως, της παραβατικότητας, που επιλέγουν διάφοροι ως πρακτική, αρχίζει να μετατρέπει την αδήλωτη σε υποπληρωμένη εργασία, δηλαδή το 8ωρο που δηλώνεται 4ωρο, κλπ. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα φαινόμενα αυτής της ακραίας παραβατικότητας, μαζί με την ευελιξία στην αγορά εργασίας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την απασχολησιμότητα της σημιτικής περιόδου, είναι απότοκα όλα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, που εντάθηκε, όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε μεθοδικά να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ενισχύουμε το ρόλο του υπουργείου στον τομέα της προστασίας της εργασίας, μέσω των εκατοντάδων τριμερών συναντήσεων, που κατά μεγάλο μέρος έχουν ευνοϊκή κατάληξη για τους εργαζόμενους, μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπου πετύχαμε την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και, τέλος, με τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, που εκπονήσαμε μαζί με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Αυτός περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή της λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΣΕΠΕ, που σε πραγματικό χρόνο θα δείχνει τους κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, τη συνολική λειτουργική αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης, την κύρωση της ΔΣΕ129 για την αγροτική εργασία, συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε μικτά κλιμάκια για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, πιλοτικά προγράμματα ελέγχων, ενίσχυση της διοικητικής και νομικής υποστήριξης των ελεγκτών και άλλα πολλά.

ΕΡ: Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία καταγράφουν αργή, αλλά σταδιακή μείωση της ανεργίας. Εκτιμάτε ότι η μείωση στα ποσοστά της ανεργίας θα συνεχιστεί;

ΑΠ: Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μας δείχνουν σοβαρές ποιοτικές μεταβολές προς το καλύτερο σε σημαντικούς δείκτες στην αγορά εργασίας, σήμερα. Η πρώτη μεταβολή είναι πράγματι η τάση μείωσης του ποσοστού της ανεργίας είτε ως αποτέλεσμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ειδικά προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας είτε ως αποτέλεσμα της δήλωσης της αδήλωτης εργασίας. Αυτή η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς σε συσχέτιση με τις νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, έχουμε ραγδαία αύξηση του θετικού ισοζυγίου των ροών της μισθωτής εργασίας ανά μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ και όχι μόνο για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, έχουμε άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη επικράτηση της πλήρους απασχόλησης σε βάρος της μερικής και αυτή είναι μία πάρα πολύ θετική και ενδιαφέρουσα διαπίστωση.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα, αυξάνονται οι περιπτώσεις εργαζομένων που είναι απλήρωτοι ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Ποιο είναι το πλέγμα προστασίας που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;

ΑΠ: Από τις πρώτες ημέρες που ήρθαμε στο υπουργείο Εργασίας, διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός απόλυτα ακραίου φαινομένου, δηλαδή χιλιάδες εργαζόμενους επιχειρήσεων που είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, χωρίς να κάνουν καταγγελίες συμβάσεων, με αποτέλεσμα αυτοί να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απλήρωτοι για δεκάδες μήνες. Έτσι, «γεννήσαμε» τον όρο «εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι». Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπως η ακραία παραβατικότητα του Σ/Μ Καρυπίδης -που έχει για 15 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους και, παράλληλα, επενδύει σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, παρόλες τις μηνύσεις και τις κατασχέσεις που έχουν γίνει σε βάρος του-, τις απόλυτα αυθαίρετες απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων από τα λιπάσματα Καβάλας, που αρχίζουν να δικαιώνονται στα δικαστήρια με την υποστήριξη του υπουργείου μας και άλλα.

Το υπουργείο έχει σχεδιάσει και θα μπει σε εφαρμογή σε λίγο καιρό το πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας έτσι ώστε και να στηριχθούν οικονομικά και να ενισχυθούν τα προσόντα τους, για να διατηρήσουν με καλύτερο τρόπο τις θέσεις εργασίας τους.

ΕΡ: Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζεται ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει στους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα. Από πότε θα εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει ο αποκλεισμός αυτών των επιχειρήσεων από τη λήψη επιδοτήσεων ή συμμετοχή στο ΕΣΠΑ;

ΑΠ: Πράγματι, έχουμε ανακοινώσει το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, επιχειρήσεις που παρουσιάζουν παραβατικότητα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, δεν θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα που έχουμε στείλει για έγκριση και αφορά στη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση δεν θα πάρουν μέρος αυτές οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν φαινόμενα απλήρωτης, υποπληρωμένης ή αδήλωτης εργασίας, όπως και άλλες παραβάσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει σε λίγο καιρό και αυτή η ρήτρα θα αποτελέσει κριτήριο για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL