Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Οριστική λύση για τους αλλοδαπούς εργάτες γης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστική λύση για τους αλλοδαπούς εργάτες γης

Οριστική λύση με νομιμότητα και χωρίς γραφειοκρατία δίνεται στο ζήτημα της απασχόλησης των αλλοδαπών εποχικών εργατών γης τρίτων χωρών. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και μετά από συστηματική και επίμονη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, βρέθηκε εφικτή λύση προς όφελος τόσο των αγροτών, όσο και του ΕΦΚΑ.

Ήδη δρομολογήθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση για έκδοση Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία:

* Μετά τη διαδικασία της μετάκλησης (πλέον χωρίς προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών και με κόστος παραβόλου 50 ευρώ ανά εργάτη γης), κάθε αγροτική εκμετάλλευση θα εκδίδει ένα βιβλίο απασχόλησης θεωρημένο από τα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ.

* Στο βιβλίο αυτό θα καταγράφεται από τον ίδιο τον αγρότη ο αριθμός των εργατών που απασχολεί ανά ημέρα απασχόλησης - φορά τις πραγματικές ημέρες εργασίας. Κατ' αυτό τον τρόπο καλύπτεται σε οποιονδήποτε έλεγχο για ανασφάλιστη εργασία.

* Στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα υποβάλλει συγκεντρωτικά απολογισμό απασχόλησης του προηγούμενου μήνα (ΑΠΔ) και μέχρι το τέλος του μήνα (επόμενου) καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό (αφορά το ελάχιστο που προβλέπεται από τον Ν. 4387/16).

* Οι αγρότες μπορούν να απασχολούν οποιονδήποτε εργαζόμενο, Έλληνα ή αλλοδαπό, χωρίς γραφειοκρατία, δηλαδή χωρίς τη γνωστή διαδικασία των περιττών και ανεφάρμοστων συνεχών προσλήψεων - απολύσεων από αγρότη σε αγρότη.

* Με την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση, τα ημερομίσθια των εργατών γης δηλώνονται κατά τρόπο απολύτως νόμιμο στα έξοδα του αγρότη (δαπάνες). Έτσι αποδίδεται επιτέλους δικαιοσύνη στον υπολογισμό του αναλογούντος φόρου, αλλά και των αντίστοιχων εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.

"Οι αγρότες -ιδιαίτερα οι δενδροκαλλιεργητές- έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αυτής της ρύθμισης, ωστόσο αυτό το ίδιο το κράτος το 2012 - 2013 δημιούργησε το πρόβλημα (απώλεια εσόδων αρκετών εκατομμυρίων στον ΕΦΚΑ). Ήταν λοιπόν δύσκολο να αυτοαναιρεθεί" σημειώνει σε δήλωσή του ο Μ. Δημητριάδης, βουλευτής Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής ΕΠΕΚΕ Ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι στον συντονισμό για εξεύρεση λύσης και ουσιαστικής νομιμοποίησης συμμετείχαν ακόμα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σηφάκης, Χρήστος Αντωνίου, Φρόσω Καρασαρλίδου, Μπ. Σκούφας, Χαρ. Τζαμακλή και Σταύρος Αραχωβίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL