Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.1°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 94%
Πανιταλική διαδήλωση των συνδικάτων στη Ρώμη το Σάββατο / Φάουστο Ντουράντε (CGIL): Όχι στη μαύρη εργασία και την ανασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανιταλική διαδήλωση των συνδικάτων στη Ρώμη το Σάββατο / Φάουστο Ντουράντε (CGIL): Όχι στη μαύρη εργασία και την ανασφάλεια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η CGIL, το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, θα επιστρέψει στις 17 Ιουνίου πάλι στους δρόμους της Ρώμης για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, το σύνταγμα και τη σταθερή απασχόληση εναντίον των voucher και του πρεκαριάτου, τόνισε στην “Αυγή” ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της CGIL Φάουστο Ντουράντε υποστηρίζοντας το αίτημα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), για αυξήσεις μισθών και εγγυήσεις στην εργασία.

Η ΓΣΕΕ πάντως φαίνεται να έχει παραιτηθεί προ διετίας από τη συμμετοχή της στην CES αν και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία προσπάθησε να τη διευκολύνει μειώνοντας σε... τριτοκοσμικά επίπεδα την οικονομική της συμμετοχή στο κοινό ταμείο.

Γιατί η CGIL οργανώνει διαδήλωση στις 17 Ιουνίου;

H CGIL θα διαδηλώσει στις 17 Ιουνίου στους δρόμους της Ρώμης την αντίθεσή της στα voucher και την επαναφορά τους από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το συνδικάτο συγκεντρώσαμε πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές και ζητήσαμε δημοψήφισμα για την κατάργησή τους. Η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα θεσμικό πραξικόπημα καταργώντας τα voucher, όπως ζητήσαμε με το αίτημά μας για δημοψήφισμα, για να τα επαναφέρει με ακόμη χειρότερη μορφή. Η κυβέρνηση εμπόδισε τους πολίτες να ψηφίσουν καταργώντας τα voucher.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας, πέρασαν μια διάταξη που επαναφέρει σε ακόμη χειρότερη μορφή τα voucher που υποτίθεται ότι κατάργησαν. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση κατά της δημοκρατίας από την κυβέρνηση και τη Βουλή γιατί, αντί να εγγυηθούν στην πράξη το σύνταγμα, καταργούν στην πράξη τα λαϊκά δημοψηφίσματα, που προβλέπονται από το σύνταγμα, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας. Ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για τα voucher, εδώ καταργούν το ίδιο μας το σύνταγμα και τα δημοψηφίσματα. Περιμένουμε τώρα τις αντιδράσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα voucher;

Με τον νέο νόμο αυξάνονται η μαύρη εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια, γιατί η νέα μορφή των voucher θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εταιρείες που έχουν πέντε υπαλλήλους, δηλαδή από το 95% των ιταλικών επιχειρήσεων. Όχι μόνο "ξεγέλασαν" τον νόμο, αλλά επιδείνωσαν και το προηγούμενο αισχρό καθεστώς των ελαστικοποιημένων μορφών εργασίας.

Ο νόμος κατά των εγγυήσεων στην εργασία Jobs Act οδήγησε σε ραγδαία άνοδο των ελαστικών μορφών εργασίας πλήττοντας τα κίνητρα υπέρ των συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή διευκόλυναν κάθε είδους πρεκαριάτο. Αντί να στηρίξουν την αγορά εργασίας και την πραγματική οικονομία, επέκτειναν το πρεκαριάτο. Δεν υπάρχουν πλέον συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, γιατί με την κατάργηση του άρθρου 18 του Καταστατικού των Εργαζομένων ο εργοδότης μπορεί να απολύσει ανά πάσα στιγμή τον εργαζόμενο. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν υπέρ των εργοδοτών και καμία υπέρ της εργασίας.

Πώς βλέπετε τη συμμετοχή σας στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων;

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει την πολιτική της λιτότητας, των περικοπών και της κατάργησης των δικαιωμάτων. Η CES προχωρά σήμερα σε μια εκστρατεία για την αύξηση των μισθών σε όλη την Ευρώπη, τους ελάχιστους μισθούς σε κάθε χώρα και αυτούς που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, εκεί όπου διασώζονται ακόμη. Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται αρκετά την τελευταία δεκαετία.

Απαιτούμε επίσης τη στήριξη του κοινωνικού πυλώνα της Ε.Ε. με τη δημιουργία καλής εργασίας, εργασίας με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βρίσκονται όμηροι των εργοδοτών και του πρεκαριάτου. Η CES αντιμετωπίζει δυσκολίες, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, γιατί η κρίση δεν τελείωσε ακόμη όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL