Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Με κράνη, συμβάσεις και ασφάλεια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με κράνη, συμβάσεις και ασφάλεια...

Η υιοθέτηση βασικών αιτημάτων του κλάδου των διανομέων, ντελίβερι και κούριερ από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι μπορεί να ανοίξει επιτέλους τον δρόμο για σταδιακή αποκατάσταση μιας εργασιακής κανονικότητας σε έναν πολύπαθο κλάδο. Και κυρίως τα "παιδιά με τα παπιά" να λογίζονται ως κανονικοί και σκληρά δοκιμαζόμενοι εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Ρισκάροντας σε αρκετές περιπτώσεις πάνω σε δύο ρόδες και την ίδια τους τη ζωή προκειμένου η παραγγελία ή το δέμα να παραδοθεί στην ώρα του.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη (στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Ν. Ηλιόπουλος και η διευθύντρια της υπουργού Εργασίας Μ. Καβαθά), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδειξαν ικανοποιημένοι, καθώς υπήρξε δέσμευση για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την παροχή μέσων προστασίας στους διανομείς εταιρικών οχημάτων, όπως κράνη και προστατευτικά είδη μοτοσυκλετιστή.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, η συνάντηση ήταν θετική, καθώς έλαβε δεσμεύσεις για δύο από τα τρία αιτήματά τους. Σχετικά με το αίτημά τους να συμπεριληφθούν στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Οι εργαζόμενοι, που χθες πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση καλώντας τους άλλους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν σε παραγγελίες και για μια μέρα "να σκεφτούν σαν εργάτες και όχι σαν πελάτες", κατέληξαν με μοτοπορία που ξεκίνησε από το Πεδίο του Άρεως στο υπουργείο Εργασίας.

Απροστάτευτοι και απλήρωτοι...

Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές διεκδικούν: α) μέσα ατομικής προστασίας, β) ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου - Μεταφορέας» και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γ) εταιρικά μηχανάκια και δ) ένταξή τους στα ΒΑΕ.

«Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν 'τα παπιά με τα παιδιά' ή μας φέρονται λες και είμαστε 'τα παιδιά για τα θελήματα'. Οι εργοδότες μας, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του 'Δεν πληρώνω'. Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε (μετά τις 10 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες). Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει και, ειδικότερα στην ταχυεστίαση, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ» ανέφεραν οι εργαζόμενοι.

"Λογικά τα αιτήματα"

"Τα αιτήματα του κλάδου είναι απολύτως λογικά και απολύτως επιβεβλημένα να ικανοποιηθούν" τονίζει με δήλωσή του στην "Αυγή" ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Αναφερόμενος στη συνάντηση τόνισε: "Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των κλάδων στις ταχυμεταφορές. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η τραγικότητα της αυθαιρεσίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της δουλειά τους. Έχουμε να κάνουμε με ένα εργασιακό περιβάλλον που καθορίζεται από την απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία, από τις συνθήκες μη προστασίας της εργασίας τους και την απόλυτη επίσης μισθολογική και ασφαλιστική εκμετάλλευση. Είναι πολύ σημαντικό και ηρωικό, θα έλεγα, που έχουν καταφέρει να οργανωθούν συνδικαλιστικά και αυτό θα ενισχυθεί".

Όσον αφορά τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει, ο Αν. Νεφελούδης υπογράμμισε: "Είναι απολύτως λογικά και επιβεβλημένα να ικανοποιηθούν. Με αυτό το δεδομένο δεσμευτήκαμε με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Νάσο Ηλιόπουλο ότι θα εξετάσουμε μέσα σε διάστημα ενός μήνα και το θέμα με τη νομοθεσία που αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας, την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους του κλάδου να είμαστε σε συνεχή ενημέρωση για φαινόμενα τυχόν καθυστέρησης των δημόσιων αρχών να ανταποκριθούν στις καταγγελίες τους. Θα είμαστε με τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές σε διαρκή διάλογο και συνεργασία μαζί τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL