Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Στις περικοπές μέχρι 18% εντάσσονται και τα επιδόματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις περικοπές μέχρι 18% εντάσσονται και τα επιδόματα

Καμία περαιτέρω επιβάρυνση, πέραν της περικοπής του 18%, δεν θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα τα οποία περικόπτονται, σημειώνει ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι "το όριο του 18% για τις περικοπές συντάξεων θα συμπεριλάβει και τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα".

Αναλυτικά, οι περίπου 900.000 συνταξιούχοι που θα έχουν μείωση των συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κάποιας μορφής οικογενειακό επίδομα (π.χ. επίδομα τέκνων ή επίδομα συζύγου στο Δημόσιο) δεν θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση. Και αυτό καθώς στο ποσοστό της μείωσης (18%) περιλαμβάνονται και οι περικοπές σε αυτά τα επιδόματα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν από τον επανυπολογισμό μιας σύνταξης προκύπτει προσωπική διαφορά που οδηγεί σε περικοπή 10%, τότε, αν χορηγείται και οικογενειακό επίδομα, αυτό θα περικοπεί σε ποσοστό έως 8%. Έτσι, συνολικά η μείωση στις συντάξιμες αποδοχές δεν θα υπερβαίνει το 18% σε καμία περίπτωση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν έμπαινε το συγκεκριμένο όριο, υπήρχε ο κίνδυνος οι μειώσεις να κυμαίνονταν από 25% - 30%.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) καλύπτει, μεταξύ άλλων, ανάγκες για τις οποίες είχαν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί τα ειδικά επιμέρους επιδόματα και τώρα ενσωματώνονται στο ΚΕΑ.

1. Οικονομική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας.

2. Επιδότηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για καταβολή από τον ΟΑΕΔ ειδικού επιδόματος σε ανέργους νέους μέχρι και είκοσι εννέα (29) ετών, οι οποίοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων για έναν χρόνο. Καταβαλλόταν για χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών από την ημέρα θεμελίωσης του δικαιώματος για επιδότηση.

3. Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων.

4. Οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση ένδειας.

Όπως τέλος επισημαίνεται, η καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ αντιμετωπίζει όλες τις ανάγκες για τις οποίες είχαν θεσμοθετηθεί σε προηγούμενο χρόνο τα ειδικά αυτά επιδόματα και οι παροχές και τα ενσωματώνει. Το συνολικό κονδύλι αυτών των επιδομάτων που καταργούνται και ενσωματώνονται στο ΚΕΑ είναι, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, 8,8 εκατ. για το 2017 και 11,8 εκατ. για το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL