Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
"Όχι" στα νέα μέτρα λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" στα νέα μέτρα λιτότητας

Τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας που βυθίζουν τα λαϊκά στρώματα ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια ζήτησαν χθες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαδηλωτές και συνδικάτα στάθηκαν ιδιαίτερα στην καταψήφιση των μέτρων της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών, ενώ έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα από κοινού στο Σύνταγμα (6.30 μ.μ.) τα συνδικάτα και οι επαγγελματικοί σύλλογοι.

Η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ήταν αισθητά καλύτερη από τις προηγούμενες και σ’ αυτό βοήθησε η συμμετοχή εμπόρων και επαγγελματιών.

"Αυτά τα μέτρα” όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα, “βάζουν οριστικά ‘ταφόπλακα’ στην κοινωνία και την οικονομία και οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση και ανεργία”.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Γρ. Καλομοίρης τόνισε ότι «αυτή η πολιτική δεν έχει καμία κοινωνική και λαϊκή νομιμοποίηση», υπογραμμίζοντας ότι και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ Γ. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι τα νέα μέτρα "θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε επίδομα φτώχειας".

Δίνοντας το στίγμα των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Μυλωνάς τόνισε ότι «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη συνολική επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και Κυριακές», ενώ ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παν. Κυριακούλιας δήλωσε «το νέο νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου και κατατέθηκε το ψήφισμα της χθεσινής γενικής απεργίας. Συνδικάτα και εργαζόμενοι "λένε όχι" στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις "που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων". Επίσης, τονίζουν την κάθετη άρνησή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο. "Το μόνο που θα επιφέρει το συγκεκριμένο μέτρο είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL