Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νάσος Ηλιόπουλος: "Θετική η τάση στην απασχόληση"

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα Εργάνη η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να σχεδιάζει πιο αποτελεσματικά τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων. Από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων φαίνεται καθαρά ότι σε πολλές περιπτώσεις η μερική απασχόληση αποκρύπτει υποδηλωμένη εργασία.

Το αποτέλεσμα του μήνα Απριλίου αλλά και το αθροιστικό του πρώτου τετραμήνου δείχνουν τη σταθεροποίηση μιας θετικής τάσης. Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι το 2016 έκλεισε με το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων των τελευταίων 15 ετών, ενισχύεται η παραπάνω εκτίμηση. Παράλληλα, θετικά είναι και τα ποιοτικά στοιχεία, που καταγράφουν υποχώρηση της μερικής απασχόλησης. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανεργίας και στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο σύστημα Εργάνη η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να σχεδιάζει πιο αποτελεσματικά τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων. Από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων φαίνεται καθαρά ότι σε πολλές περιπτώσεις η μερική απασχόληση αποκρύπτει υποδηλωμένη εργασία. Η εντατικοποίηση και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, υπερασπίζοντας τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλοντας στην εμβάθυνση των θετικών τάσεων που καταγράφονται σήμερα, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Δείτε όλα τα σχόλια