Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Συντάξεις: / Συντάξεις: Ο λογαριασμός των 50 δισ. και το στοίχημα της απασχόλησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντάξεις: / Συντάξεις: Ο λογαριασμός των 50 δισ. και το στοίχημα της απασχόλησης

Ένας λογαριασμός 50 δισ. μέσα σε μια δεκαετία πληρώθηκε και θα συνεχίζει να πληρώνεται από τις συντάξεις. Από το 2010, οι αποδοχές των συνταξιούχων "κουρεύτηκαν" 12 φορές (οι μειώσεις έφτασαν τα 47 δισ. ευρώ σε μια πενταετία) και θα μειωθούν άλλη μια φορά το 2019. Μπορεί να βάλει κανείς στοίχημα ότι τελειώσαμε με αυτό τον "φόρο αίματος"; Υπό προϋποθέσεις ναι, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει αν, π.χ., θυμηθεί το ΔΝΤ αναδρομικά ή κάποιος αξιωματούχος του Σόιμπλε ότι συνεχίζουμε "να ζούμε παραπάνω από τις δυνατότητές μας". Με δεδομένο ωστόσο ότι το τρίτο Μνημόνιο κλείνει το 2018 και ότι ήδη πληρώσαμε (αναδρομικά) με τις μειώσεις των προσωπικών διαφορών τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, οι πιθανότητες φαίνεται να είναι προς το καλό σενάριο.

Αν ισχυριστεί κανείς ότι οι μειώσεις που θα ψηφιστούν τώρα και θα γίνουν το 2019 είναι αχρείαστες, καθώς δεν "θεραπεύουν" κανένα ασφαλιστικό σύστημα, αλλά φορτώνουν ύφεση σε μια κακοποιημένη ελληνική οικονομία και μια ξεζουμισμένη στην πλειονότητά της αδύναμη κοινωνική ομάδα, δεν απέχει από την αλήθεια.

Η μείωση της ανεργίας διασώζει ταμεία και συντάξεις

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Σύμφωνα με τον Όμιλο Κοινωνικών και Εργατικών Δικαιωμάτων, "εάν παρθούν μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη δεκαετία, τότε εξουδετερώνεται η ανάγκη για μείωση των συντάξεων μέσω αποκοπής της προσωπικής διαφοράς".

Για να συμβεί αυτό, ο Όμιλος ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μία προϋπόθεση:

1. Να επιλεχθεί «μια γενναία χρηματοδότηση της απασχόλησης, κυρίως σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, πέραν της πρόσθετης απασχόλησης που θα δημιουργήσει η διαδικασία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας".

2. Η κατεύθυνση αυτής της δράσης με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ θα δημιουργούσε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα έσοδα του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές να είναι 500 εκατ. ευρώ.

3. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να υπάρξουν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με στόχο να μειωθεί η ανεργία στο 15% έως το 2027.

Η αύξηση της απασχόλησης θα είχε ευεργετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, την αποφυγή της μετανάστευσης (brain drain), το δημογραφικό, την κοινωνική συνοχη.

Έτσι, εάν η ανεργία από 23,5% (με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) περιοριζόταν για παράδειγμα με τις κατάλληλες πολιτικές -την περίοδο 2017 - 2027- κατά 500.000 θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης τότε τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθούν κατά 800 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα

Το αποφασιστικότερο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, που έγινε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η επαναφορά στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος (Σεπτέμβριος του 2018). Συγκεκριμένα, με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα επανέλθουν πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οπότε και θα ισχύσουν τόσο η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης, όσο και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων.

Τέλος, δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lockout, που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL