Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι...

Κόσμο πολύ δεν είχε η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαθμώνος. Την οργάνωση είχε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ ήταν παρόντες λίγο περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, και λίγα κομματικά στελέχη. Οι καταστάσεις είναι γνωστές. Οι μεγαλοσχήμονες συνδικαλιστές που κρατιούνται διά βίου στις καρέκλες τους, απόντες και κρυπτόμενοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, έχουν γυρίσει την πλάτη στα συνδικάτα. Ωστόσο, αυτοί οι 500 και ορισμένοι ομιλητές έδωσαν το πραγματικό μήνυμα και δεν αναλώθηκαν σε επετειακά ευχολόγια.

"Πρέπει να σηκώσουμε και πάλι το κεφάλι" τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας: "Η Εργατική Πρωτομαγιά ήταν και είναι πάντα μια παγκόσμια κινητοποίηση. Αφορά τους 'κολασμένους' σε όλο τον κόσμο. Εδώ, στην Ελλάδα, βιώνουμε οκτώ χρόνια τώρα τη βία των Μνημονίων, την υποχώρηση των εργατικών δικαιωμάτων, την επισφάλεια στην εργασία, τις αδούλευτες υπερωρίες, τηνδουλειά χωρίς μισθό". Ό,τι κατακτήσαμε για δεκαετίες, το παίρνουν πίσω στο όνομα της κρίσης. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ μας ζητούν να δουλεύουμε και τις 52 Κυριακές, να δεχθούμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε αυτή την οπισθοδρόμηση. Έχουμε ευθύνες για όλα αυτά και ως συνδικάτα. Αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στην αγριότητα των κυρίαρχων".

Στη συγκέντρωση, που ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή, μίλησαν ακόμα ο Κ. Κουλούρης, γραμματέας του ΕΚΑ, ο Α. Κομματάς, ο Γ. Κακαριάρης και εκπρόσωπος των απολυμένων από την Coca Cola στη Βόρεια Ελλάδα.

* Η Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. μειώνοντας το αφορολόγητο και κόβοντας συντάξεις, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ καλώντας ταυτόχρονα σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL