Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα για το 40% των συνταξιούχων

Μετρήσιμα οικονομικά οφέλη από τα "αντίμετρα" του 2019 - *Μέτρα στήριξης για τις οικογένειες, με αύξηση επιδομάτων και επιδότηση ενοικίου *Πρόγραμμα με επιπλέον 30.000 θέσεις εργασίας

Άμεσα και μετρήσιμα οικονομικά οφέλη για εκατομμύρια πολίτες περιλαμβάνει το πακέτο που θα θεσμοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί το 2019.

Τα λεγόμενα "αντίμετρα", που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, περιλαμβάνουν από μηδενισμό της φαρμακευτικής δαπάνης για το 40% των συνταξιούχων, αλλά και μεγάλες εκπτώσεις όσων λαμβάνουν συντάξεις υψηλότερες από 700 ευρώ. Επίσης, συγκεκριμενοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης των οικογενειών, με αυξημένα (οικογενειακά) επιδόματα και επιδότηση ενοικίου, χρηματοδότηση προγραμμάτων για παιδικούς σταθμούς και σχολικά γεύματα.

Τέλος, περιλαμβάνεται ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης με επιπλέον 30.000 θέσεις εργασίας που θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων, με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

Αναλυτικά, τα "θετικά μέτρα" που θα κλειδώσουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αμέσως μετά το Πάσχα περιλαμβάνουν:

* Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής:

- Από 700 ώς 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0,10% και 25% ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια).

- Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.

* Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο παιδί (40 ευρώ από σήμερα).

* Επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.

* Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

* Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας. Στον δημόσιο τομέα οι θέσεις θα αφορούν κυρίως το κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορούν νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.

* Επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό Δημοτικού και Γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του Δημοτικού και 150.000 παιδιά του Γυμνασίου.

* Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις.

Α.ΠΕ.

Δείτε όλα τα σχόλια