Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Εσείς διαλύσατε τις συλλογικές συμβάσεις, εμείς τις επαναφέρουμε"

Απάντηση Αχτσιόγλου στον Γ. Βρούτση - Εκπροσωπείτε τους εργολάβους και τις "Μανωλάδες", ψηφίσατε 12 νόμους που ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας, τόνισε η υπουργός Εργασίας απευθυνόμενη στη Ν.Δ.

"Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2018 ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν και επιπλέον, αν πέρναγε μόνο από το χέρι των δανειστών και της Νέας Δημοκρατίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα επανέρχονταν ποτέ στη χώρα".

Απαντώντας στον τομεάρχη Εργασιακών της Ν.Δ. Γ. Βρούτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για "κατάρρευση της αγοράς εργασίας", αλλά και για "δήθεν κέρδη των εργαζομένων από τη συμφωνία της Μάλτας", η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι "η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Ν.Δ. δεν χωράει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά μόνο την ισοπέδωση των εργαζομένων, τις 'Μανωλάδες' και τους εργολάβους"...

Υπογραμμίζοντας τα οφέλη της συμφωνίας στον τομέα των εργασιακών η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι "η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να αποκρούσει τις απαιτήσεις αυτές, αλλά και να χαράξει τον δρόμο της επανάκτησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων”, η Ν.Δ. ενώ “επιχειρεί ανεπιτυχώς να απαξιώσει το αποτέλεσμα. Είναι τουλάχιστον προκλητικό το κόμμα που διέλυσε το σύστημα των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης να ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση".

Όσον αφορά την επαναφορά των ΣΣΕ σημείωσε:

1. Oι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή βάσει του νόμου 4024/2011. Η αναστολή τους είναι συνδεδεμένη με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που διαρκώς ανανεώνεται και ουδεμία σχέση έχει με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα νομοθετήσει η παρούσα κυβέρνηση και θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν.

2. Αν πέρναγε μόνο από το χέρι των δανειστών και της Ν.Δ., οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα επανέρχονταν ποτέ στη χώρα. Η Ν.Δ. εξάλλου είναι αυτή που ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται τη συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

3. Τουλάχιστον 12 νόμοι και μία ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας την καταστροφική περίοδο 2010-2014. Οι νόμοι αυτοί που η Ν.Δ. είτε ψήφισε είτε υπηρέτησε πιστά, μεταξύ άλλων, αύξησαν το όριο των ομαδικών απολύσεων, μείωσαν την αποζημίωση απόλυσης, κατάργησαν επιδόματα και πάγωσαν τις ωριμάνσεις, μείωσαν την αμοιβή υπερωρίας και υπερεργασίας, μείωσαν εν μια νυκτί τον γενικό κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους.

 

Επί Σαμαρά - Βενιζέλου η απορρύθμιση και η εκτίναξη της ανεργίας

Τέλος, κατηγορώντας για "απώλεια μνήμης" τον τομεάρχη και τα στελέχη της Ν.Δ., η υπουργός Εργασίας σημείωσε απατώντας στα περί "κατάρρευσης της αγοράς εργασίας":

* Την περίοδο 2013 – 2014 η ελαστική απασχόληση στις νέες προσλήψεις εκτινάχθηκε από το 34% στο 55%. Σήμερα βρίσκεται στο 50%. Ποιος λοιπόν απορρύθμισε την αγορά εργασίας;

* Η ανεργία, όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είχε εκτοξευθεί στο 26%. Σήμερα βρίσκεται στο 23%. Με ποια κυβέρνηση αποκλιμακώνεται η ανεργία;

* Είναι πολιτική εξαπάτηση είναι να υποστηρίζεις ότι χάθηκαν 200.000 φανταστικές θέσεις εργασίας, τη στιγμή που τα στοιχεία του Π.Σ. Εργάνη μαρτυρούν τη δημιουργία 170.000 επιπλέον θέσεων εργασίας τους τελευταίους 15 μήνες.

 

Δείτε όλα τα σχόλια