Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων

Σχέδιο περιορισμού των απωλειών στις συντάξιμες αποδοχές γύρω στο 20% και σειρά στοχευμένων αντίμετρων για τους συνταξιούχους επεξεργάζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα, η περικοπή των δαπανών στις συντάξεις θα γίνει εφάπαξ το 2019 και θα αφορά την προσωπική διαφορά που διατηρούν οι παλαιοί συνταξιούχοι Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές (σ.σ.: η προσωπική διαφορά σε λίγες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και το 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης), το υπουργείο φαίνεται να καταλήγει σε ένα σχήμα περιορισμού των τελικών απωλειών στις συντάξεις στο 20%.

Αυτό το σχήμα λειτουργεί προστατευτικά τόσο για τις χαμηλές συντάξεις (κάτω των 1.000 ευρώ μεικτά), όπου οι απώλειες δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ τον μήνα, αλλά και για τις υψηλές που έχουν και αντίστοιχα υψηλή προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες με το συγκεκριμένο σχήμα συμφωνεί το ευρωπαϊκό κομμάτι των δανειστών, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαφωνία του ΔΝΤ.

Με οροφή στις περικοπές 20% "μαζεύεται" περίπου το 0,9% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο θα εξοικονομηθεί από το πάγωμα των νέων συντάξεων.

Από εκεί και πέρα το υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντίμετρων, όπως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (αναλόγως του ύψους των περικοπών) με στόχο ακόμα και τον μηδενισμό της συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακα.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων προβλέπεται από τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να νομοθετηθούν άμεσα όσα είχαν ανασταλεί, δηλαδή οι δύο βασικές αρχές των ΣΣΕ, όπως η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL