Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Επανέρχονται οι βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Επανέρχονται οι βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων

“Καταφέραμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου και να επαναφέρουμε με τη λήξη του προγράμματος το ευρωπαϊκό κεκτημένο” τόνισε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας συνολικά για τα αποτελέσματα του Eurogroup σημείωσε ότι:

1. Έχουμε μια συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης -τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος.

2. Φαίνεται να ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για τη δεύτερη αξιολόγηση. Από εδώ και στο εξής θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για το χρέος και θα πάμε σε συνολική συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα με έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο.

Όπως τόνισε ακόμα η Έφη Αχτσιόγλου, η επισφράγιση της συνολικής συμφωνίας είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μέσω ενός έκτακτου Eurogroup. «Θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για την τεχνική συμφωνία, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ γύρω στις 20 Απριλίου" σημείωσε.


Υπάρχουν θετικά και αρνητικά

«Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, το πλαίσιό της το γνωρίζαμε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ότι θα έχει μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο για μετά το τέλος του προγράμματος, το 2019 και το 2020. Η συμφωνία μιλά για μέτρα μηδενικού αντικτύπου, τα οποία θα νομοθετηθούν μαζί σε λίγες εβδομάδες και, εφόσον, επιτευχθούν οι στόχοι θα υλοποιηθούν και τα θετικά μέτρα».

Αναφερόμενη στα εργασιακά η υπ. Εργασίας τόνισε: "Κατορθώσαμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου για την οποία επέμενε το ΔΝΤ. Υπάρχει συμφωνία ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή για τις ομαδικές απολύσεις ούτε για το ποσοστό ούτε για τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να απολυθούν. Αποκρούσαμε και την πίεση του ΔΝΤ για την ανταπεργία και δεν θα αλλάξει κάτι ούτε σε αυτό το πλαίσιο».

Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι δεν καταργείται το μηνιαίο όριο των απολύσεων (μέχρι 30 εργαζόμενοι) και προανήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όσον αφορά τα λεγόμενα "συνδικαλιστικά προνόμια", χωρίς όμως να αλλάζει κάτι όσον αφορά την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όσον αφορά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι θα αυτό θα συμβεί με τη λήξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2018, και πρόσθεσε ότι η επαναφορά τους σημαίνει επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας (των κλαδικών συμβάσεων).

Τέλος, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, τόνισε ότι όλα τα μέτρα θα αφορούν το 2019, ωστόσο θα υπάρξει μέριμνα προστασίας των πλέον αδύναμων, ενώ μια σειρά αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. φαρμακευτική δαπάνη) θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL