Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Εργαζόμενοι μιλάνε στην "Α": / Εργαζόμενοι μιλάνε στην "Α": "Δεν θέλουμε ενοικιαζόμενους υπαλλήλους με κουτσουρεμένα δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι μιλάνε στην "Α": / Εργαζόμενοι μιλάνε στην "Α": "Δεν θέλουμε ενοικιαζόμενους υπαλλήλους με κουτσουρεμένα δικαιώματα

"Ο μισθός των golden boys στις τράπεζες είναι 70 φορές πάνω από τους μισθούς τραπεζοϋπαλλήλων" μας λέει ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στην Εθνική Τράπεζα με αφορμή τη σημερινή 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει ο ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας). Η ίδια και οι συνάδελφοί της αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β' κατηγορίας, με παραβίαση των καθημερινών τους ωραρίων και εργασιακών δικαιωμάτων, παρ' ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επιπρόσθετα, οι συχνές απολύσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιλογών απασχόλησης στην αγορά εργασίας σχηματίζουν ένα καθεστώς επισφάλειας, το οποίο την ίδια στιγμή αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις εταιρείες προς διαφύλαξη των συμφερόντων τους.

Η κινητοποίηση του ΣΥΕΤΕ, έστω και έπειτα από καιρό όπως λένε εργαζόμενοι, δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν ζητήματα που προκύπτουν από την επιχειρούμενη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο τραπεζοϋπαλλήλου. Το νέο αυτό μοντέλο, σύμφωνα με τον ενεργό Σύλλογο Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, αποσκοπεί στο να τοποθετούνται "στις θέσεις ευθύνης golden boys και girls και στις θέσεις των υφιστάμενων, χωρίς καμιά προοπτική και με κουτσουρεμένα δικαιώματα, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι". Όπως τονίζεται ακόμη, "οι τράπεζες, με εικονικές συμβάσεις εργολαβίας, χρησιμοποιούν μεσάζοντες, δήθεν εργολάβους, για να εξασφαλίσουν φθηνό και ευέλικτο προσωπικό".

Άλλος ενοικιαζόμενος εργαζόμενος, μιλώντας στην "Α" αναφέρει ότι οι υπάλληλοι γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ τράπεζας και εργολάβου και δεν μπορούν να διαβουλευτούν για τις εργασιακές συνθήκες. Ο εκάστοτε εργολάβος ισχυρίζεται πως υλοποιεί αυτά που του αναθέτει ο πελάτης και ο πελάτης, που είναι η τράπεζα και ο πραγματικός εργοδότης, δεν αναγνωρίζει τους εργαζόμενους ως δικούς του υπαλλήλους και απεμπολεί τις ευθύνες.

Η εργαζόμενη που μας υπογράμμισε αρχικά τη μεγάλη μισθολογική διαφορά μεταξύ golden boys και τραπεζοϋπαλλήλων προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Όπως λέει, "η τράπεζα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην απεργία και, όποτε αυτή είναι να γίνει, ζητά από τους εργαζόμενους να δουλέψουν νωρίτερα μην τυχόν έρθει το σωματείο και κλείσει το κτήριο".

"Ίση αμοιβή για ίση εργασία"

Ο σύλλογος δανειζόμενου προσωπικού θέτει ως βασικά του αιτήματα στη σημερινή απεργία: α. Την έναρξη διαβούλευσης της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το σωματείο, β. την ένταξη του ενοικιαζόμενου προσωπικού, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στο τακτικό προσωπικό, γ. την εφαρμογή της αρχής «ίση αμοιβή για ίση εργασία», ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, δ. τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των συναδέλφων σε πλήρους απασχόλησης (8ωρο). Οι συνάδελφοι είναι μερικής απασχόλησης (7ωροι), ενώ την ίδια στιγμή τους ζητούνται υπερωρίες και στο δίκτυο των καταστημάτων υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, ε. ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL