Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Εργασιακά: Διεθνές μέτωπο στο "μπλόκο" του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακά: Διεθνές μέτωπο στο "μπλόκο" του ΔΝΤ

Η πολυπόθητη για την κυβέρνηση "λευκή ισοπαλία" στο μέτωπο των εργασιακών φαίνεται προσωρινά να μην επιτυγχάνεται, καθώς το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας τον εαυτό του ανέτρεψε -από την περασμένη Πέμπτη- μια συμφωνία που φαινόταν να είχε κλείσει. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ υπήρχε κατ' αρχάς συμφωνία για επαναφορά των ΣΣΕ από το τέλος του προγράμματος (Ιούλιο 2018) και διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις.

Το βράδυ το Ταμείο "τα στύλωσε" για τις απολύσεις, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπου φαίνεται να υπάρχει ευρύτερη ισχυρή πίεση σε διεθνές επίπεδο για την επαναφορά τους, όπως επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ την περασμένη Παρασκευή.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα απάντησαν μια μέρα νωρίτερα στο ΔΝΤ με οργισμένες ανακοινώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με κοινή ανακοίνωσή τους η ITUC και η ETUC καλούν το ΔΝΤ να πάψει να επιμένει στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως «Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου τους».

Από την πλευρά του, ο Γκάι Ράιντερ τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα ότι "Η Ελλάδα καθίσταται μια περίπτωση στην οποία δοκιμάζεται η ειλικρίνεια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος".

Ειδικότερα τόνισε πως ένα απο τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, και το να το λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης όχι μόνο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών, εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας επίσης. "Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτή την υπόθεση", σημείωσε, προσθέτοντας: "Είναι σημαντικό να συνδέσουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα με το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος".

Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης και των ανοιχτών θεμάτων που υπάρχουν σε αυτή:

* Το ΔΝΤ εμμένει στις γνωστές απαιτήσεις στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας (lock out), ενώ όσον αφορά το ασφαλιστικό εκτιμά ότι όλες οι περικοπές (1% του ΑΕΠ) πρέπει να γίνουν εφάπαξ το 2019 και όχι σε διάστημα διετίας που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότερες πλευρές στη διαπραγμάτευση.

* Ειδικότερα ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων, το Ταμείο ζητεί αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

*Τόσο όμως κυβερνητικοί παράγοντες όσο και στελέχη του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης σε θέματα αρχών, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και αυτά των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL