Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
50 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

50 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο

Πολύ καλύτερη εικόνα στα έσοδα παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο. Μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist για το ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ αντί για προϋπολογισμένο έλλειμμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό τα έσοδα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων παρουσιάζουν αυξητική τάση, παρότι μειώθηκαν οι εισφορές. Όπως εξήγησε, «αυτό συνέβη, καθώς αρκετοί ασφαλισμένοι βρέθηκαν πάλι εντός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι απείχαν λόγω των υψηλών εισφορών που ίσχυαν».

«Η λύση βρίσκεται στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε στα αποτελέσματα τα οποία ήδη αποδίδουν, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα στους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου και βουλευτή, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι «αυτή η 13η σύνταξη είχαμε πει ότι θα δινόταν αυτομάτως από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν παρεμβήκαμε και δεν βάλαμε κριτήρια για την εφαρμογή της σχετικής παροχής. Δεν ήταν εισοδηματικά τα κριτήρια. Ο νόμος δεν προέβλεπε εξαίρεση, δεν είναι ΕΚΑΣ».

Ασφαλιστές: Σύστημα τριών πυλώνων

Την ίδια ώρα πάντως οι ασφαλιστές επαναφέρουν τη γνωστή πρόταση των τριών πυλώνων, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορο Σαρδελή να κάνει λόγο για την ανάγκη εισαγωγής περισσότερων κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο σύστημα.

«Οι τρεις αυτοί πυλώνες μαζί θα πρέπει να στοχεύουν σ’ ένα ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος της τάξης του 80%, αλλά πρέπει να σχεδιαστούν μαζί, στη βάση της συμπληρωματικότητας», σημείωσε ο κ. Σαρδελής. Όπως τόνισε το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να βασίζεται: α) στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα σε διανεμητική βάση, β) στα επαγγελματικά - κεφαλοποιητικά ταμεία και γ) στην (προαιρετική) ιδιωτική ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι, στον αντίποδα, η κυβέρνηση επιμένει σε ένα σύστημα ουσιαστικά ενός και μόνο πυλώνα, διανεμητικού χαρακτήρα, εγγυημένων παροχών και με μέσο ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 80% «με βασικό επιχείρημα ότι αυτό προτιμά το εκλογικό σώμα».

Γ. Βρούτσης: Εξοντωτικές εισφορές

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο τομεάρχης Εργασίας και Ασφάλισης της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης τόνισε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύεται, λόγω των εξοντωτικών εισφορών και, κυρίως, λόγω των συντελεστών αναπλήρωσης. Το σύστημα χρειάζεται αλλαγές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Απαιτείται αλλαγή στους συντελεστές αναπλήρωσης, για να γίνει ανταποδοτικό και δίκαιο, μείωση των εισφορών, καθώς αλλαγές στην αγορά εργασίας - στις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλιστικό νόμο και την απλοποίηση του εργατικού δικαίου στη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL