Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Στη σύνοδο της Ρώμης / Ελληνική παρέμβαση για τα εργασιακά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη σύνοδο της Ρώμης / Ελληνική παρέμβαση για τα εργασιακά δικαιώματα

Με τις θέσεις της Ευρώπης των “πολλαπλών επιλογών”, την κατοχύρωση των εργασιακών κεκτημένων και τη διατήρηση του προτάγματος της κοινωνικής συνοχής συμμετέχει η Ελλάδα στη διαμόρφωση του κειμένου της συνόδου της Ρώμης για τα 60 χρόνια από τη δημιουργία της Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις επετειακής συνόδου, η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτιστεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την προστασία των εργαζομένων, κάτι που φέρεται να παρακίνησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προχώρησε χθες σε δημόσια δήλωση υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πρόταση επισημαίνει δε ότι το να δοθεί σημασία για τη διαρκή μέριμνα της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη γενικότερη πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή να περιληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, θα είχε θετικό αντίκτυπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά μόνο με έμμεσο τρόπο. Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι η διαπραγμάτευση θα περάσει στο ανώτατο επίπεδο (στο πρόσωπο του πρωθυπουργού). Μέχρι στιγμής, δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν κάποιες συνομιλίες την τελευταία στιγμή.

Κυβερνητικές πήγες ξεκαθάριζαν, επιπλέον, ότι η Ελλάδα δεν έχει απειλήσει ποτέ με βέτο (όπως ισχυρίζονταν ορισμένα δημοσιεύματα). Ούτως ή άλλως, εν όψει των ευρωπαϊκών συνόδων λαμβάνουν πάντοτε χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων και ανακοινωθέντων, στις οποίες γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. "Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία, που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος - μέλος" σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν για διάφορα θέματα έως και την ημέρα της συνόδου.

Επίσης, η κυβέρνηση εναντιώνεται στην εξασθένηση των ευρωπαϊκών πολιτικών της συνοχής και της σύγκλισης, υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές δίνουν υπόσταση στην αρχή της αλληλεγγύης και εγγυώνται το μέλλον της Ευρώπης.

Ευρώπη “πολλαπλών επιλογών” για την εμβάθυνση της συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πορείας της Ευρώπης στο εξής, η κυβέρνηση παραπέμπει στις τελευταίες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη των “πολλαπλών επιλογών” για ενισχυμένη συνεργασία, αντί της Ευρώπης των “πολλών ταχυτήτων” με αποκλεισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θέλει να δίνεται η δυνατότητα σε «αυτούς που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα», αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών που ισχύουν σήμερα στην Ε.Ε. (συγκεκριμένα στη συνθήκη της Λισσαβώνας) και έχοντας ως βάση (χωρίς "πισωγυρίσματα") το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας, δηλαδή την Ευρωζώνη και τη Σένγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL