Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Παραβιάζει και ευρωπαϊκή συμφωνία η πολυεθνική Η&Μ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραβιάζει και ευρωπαϊκή συμφωνία η πολυεθνική Η&Μ!

Η πολυεθνική Η&Μ παρανομεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταπατώντας τη Συμφωνία Εμπορίου που η ίδια υπέγραψε με το Συνδικάτο (UNI Commerce) αποκαλύπτει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη το 2004 και τη δεσμεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!

Στο σχετικό συμφωνητικό αναφέρεται ότι η H&M δεσμεύεται: «...να υποστηρίζει και να σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβανομένου του δικαιώματος συνδικαλίζεσθαι και του δικαιώματος για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την αναγκαστική εργασία και τη διάκριση των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας της εταιρείας». Ακόμη η Η&Μ δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της παραπάνω Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα».

Η ΟΙΥΕ ήδη έχει καταγγείλει την τακτική της ελληνικής H&M στην UNI Commerce και στα ευρωπαϊκά συνδικάτα του κλάδου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους, ενώ έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας τριμερή συνάντηση.

Μετά το δημοσίευμα της "Α", που αποκάλυψε μέσα από τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων τις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλει η εταιρία, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει ότι η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας "με εκβιαστικό τρόπο και με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, να καταργήσει δικαιώματα και συμφωνημένες παροχές και να επιβάλει όρους εργασίας ακόμα και παράνομους". Όπως σημειώνει, με τις νέες ατομικές συμβάσεις και υπό την απειλή απόλυσης, η H&M "επιβάλλει την υπερ-εντατικοποίηση των εργαζομένων που θα πρέπει να γίνουν 'πολυεργαλεία', τη δυνατότητα να μετακινεί το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα είτε περιστασιακά είτε μόνιμα και χωρίς καν στοιχειώδη κάλυψη εξόδων. Μετονομάζει σε 'οικειοθελή παροχή' το συμφωνημένο επίδομα που έδινε η εταιρεία σε όλους τους εργαζομένους της ώς τώρα, προφανώς για να μπορεί να το περικόψει αργότερα, ενώ βάζει τους εργαζομένους να πληρώνουν για την εκπαίδευση"!

Τέλος η Ομοσπονδία τονίζει ότι δεν θα γίνει ανεκτό από μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση, όπως είναι η Η&Μ, να επιβάλλει την εργασιακή γαλέρα στο προσωπικό της και απαιτεί από την εταιρεία να αποσύρει τις τροποποιητικές συμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL