Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Απάντηση σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη με μήνυμα προς το ΔΝΤ / Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο Μοσκοβισί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη με μήνυμα προς το ΔΝΤ / Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο Μοσκοβισί

Στη στήριξη των ελληνικών θέσεων αλλά και των... βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών προχώρησε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις εμμονές του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «η Κομισιόν στηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων». Ο κ. Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο (χθες και σήμερα είχαν προγραμματιστεί τηλεδιασκέψεις και την Πέμπτη θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σε κορυφαίο επίπεδο), αναφέροντας πως «η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχει σημαντική πρόοδος για την τεχνική συμφωνία”, για να συμπληρώσει με νόημα: “Κανείς δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση

Τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Όπως σημειώνεται στην ατζέντα της συνάντησης, "οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσουν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας των τεχνικών κλιμακίων (staff - level agreement) επί των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων πολιτικής", κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν θα έχει υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, όπως άλλωστε αναμενόταν για τα εργασιακά, ενώ ακόμη αναζητούνται μέτρα και αντίμετρα για τη μετα-προγραμματική περίοδο.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αναφέρεται πως "η συμφωνία είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη σειρά της, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την οικονομική στήριξη που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος".

Επτά υπουργοί ζητούν κατώτερο μισθό στην Ε.Ε.

Επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός κατώτερου μισθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άρθρο που συνυπογράφουν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Corriere della Sera", στο οποίο επιχειρηματολογούν υπέρ μιας Ευρώπης "πιο κοινωνικής, πιο δίκαιης" και "πιο πολύ βασισμένης στις αξίες".

"Ο κόσμος μας αλλάζει σημαντικά. Ο εθνικισμός εξαπλώνεται. Λαϊκιστικές εντάσεις αναφαίνονται ξανά" σημειώνουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επτά χωρών μελών της Ε.Ε. -της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Τσεχίας- που θα συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο. "Έπειτα από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, πρέπει πριν απ' όλα να αναζωογονήσουμε με βιώσιμο και διαρκή τρόπο σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό επίπεδο" συνεχίζουν οι υπουργοί υπογραμμίζοντας: "Θέλουμε έναν κατώτερο μισθό σε όλα τα κράτη - μέλη (της Ε.Ε.), με σεβασμό στις εθνικές πρακτικές και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL