Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση της απασχόλησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση της απασχόλησης

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο απασχόλησης που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη στους δανειστές η υφυπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο, την τριετία 2018 -2020.

Τα τελευταία 24ωρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με διαδοχικές δηλώσεις τους αναφέρονται στο θέμα θεωρώντας απαραίτητο έναν σχεδιασμό ανάσχεσης της ανεργίας, που υπερτριπλασιάστηκε στη Ελλάδα την εποχή της κρίσης και -κυρίως- από την εφαρμογή των δύο πρώτων Μνημονίων.

Σύμφωνα με την Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπο Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα ενός δανείου προς την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επισημάνει ότι θα ήθελαν να προωθήσουν περαιτέρω ενεργές πολιτικές απασχόλησης και μία από τις οδούς είναι η προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας» ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ.

«Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μειώσει τη νεανική και μακροχρόνια ανεργία, αλλά και να παράσχουμε τα απαραίτητα για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι ακόμα «πολύ νωρίς για περισσότερες λεπτομέρειες».

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το ζήτημα του δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει ακόμα συζητηθεί αναλυτικά σε τεχνικό επίπεδο και δεν υπάρχει κάποια κοινή θέση γι’ αυτό μεταξύ των θεσμών. Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε στην «Α» ότι έχουν εκφραστεί κάποιες απόψεις που είναι αντίθετες, καθώς πρόκειται για ένα δάνειο που θα επιβαρύνει το χρέος της Ελλάδας και μάλιστα με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που δανείζει τη χώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Ως εκ τούτου, θεωρείται από κάποιους πως θα χρησιμοποιηθούν χρήματα του ESM για να αποπληρωθεί ένα τέτοιο δάνειο.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά περισσότερο τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τα δικά της Ταμεία προκειμένου να στηρίξει τις πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα.

Τι προβλέπει το σχέδιο για 350.000 - 450.000 θέσεις εργασίας

Το σχέδιο, που έγινε κατ' αρχάς αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, προβλέπει: α) Δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας το έτος για την τριετία 2018-2020, με ταυτόχρονη προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και β) Συζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης του προγράμματος.

Οι δανειστές συμφωνούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος ανάσχεσης της ανεργίας, καθώς η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι αστοχίες των προηγούμενων προγραμμάτων όχι μόνο οδήγησαν σε εκτόξευση της ανεργίας (28% το 2014), αλλά και σε παροπλισμό μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που παρουσίασε η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 175.000 άτομα παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από πέντε χρόνια (!) και δεν προβλέπεται να επανέλθουν αν δεν ενισχυθούν οι δεξιότητές τους. Επιπλέον, από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε η ανάγκη να αποφευχθεί το φαινόμενο της "άνεργης ανάπτυξης", φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες που επέστρεψαν από την κρίση και την ύφεση σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. "Όλοι συμφωνούμε ότι θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% - 3%. Το θέμα είναι με ποιές παρεμβάσεις αυτή η ανάπτυξη θα φτάσει σε όσους αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας".

Παρεμβάσεις σε ομάδες - στόχους

Όσον αφορά το καθαρό - τεχνικό κομμάτι της πρότασης του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται:

α) Η δημιουργία 50.000 - 75.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

β) Η δημιουργία άλλων 50.000 - 75.000 θέσεις εργασίας με στόχευση σε ειδικές ομάδες ανέργων όπως είναι νέοι 22 - 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα (προκειμένου να ανασχεθεί το «brain drain») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, που παραμένουν για μεγάλο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο την τριετία 2018 - 2020 μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις στην αγορά για τη δημιουργία επιπλέον 50.000 θέσεων εργασίας κατ' έτος. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο στόχος μείωσης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5 μονάδες έως το τέλος του προγράμματος θεωρείται απόλυτα εφικτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL