Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ασφαλιστικό: Μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις στις προσωπικές διαφορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό: Μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις στις προσωπικές διαφορές

Καμία μείωση στις συντάξεις δεν προβλέπεται μέχρι το 2020, τόνισε στην "Αυγή" της Κυριακής πηγή του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας στα τρομολαγνικά σενάρια δραστικών περικοπών των αποδοχών των συνταξιούχων από... αύριο (!) και επιβεβαιώνοντας ότι όλα θα εξεταστούν από την προσεχή Τρίτη, που θα επανακάμψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η θέση αυτή αποτελεί απάντηση και στην προχθεσινή δήλωση του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα.

Πάντως μετά την προ-συμφωνία στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, και έξι μήνες από την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε με την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το ασφαλιστικό θα βρεθεί ξανά στο τραπέζι, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ. Ωστόσο, το "πώς ανοίγει" είναι κάτι που θα διευκρινιστεί από την Τρίτη.

Με βάση όλα τα ισχύοντα σενάρια και κυρίως με βάση τα στοιχεία που αφορούν στη συνταξιοδοτοτική δαπάνη (2016) που έφθασε τα 31,7 δισ. ευρώ (και εφόσον ισχύσει το σενάριο συνολικής εξοικονόμησης από συντάξεις κατά 0,75% ή 1,4 δισ. ευρώ) η μεσοσταθμική μείωση για όλες της συντάξεις για τρία χρόνια (ή πέντε χρόνια) θα είναι της τάξης του 4,5% και προφανώς, εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα αφορά συντάξεις από ένα ποσό και πάνω.

Με άλλα λόγια, θα πρόκειται για περικοπές των προσωπικών διαφορών, σταδιακά από το 2020 ή το 2021 και έως το 2025, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα μέτρα αυτά θα νομοθετηθούν παράλληλα με τα αντισταθμιστικά τους μέτρα, που δεν αποκλείεται στην περίπτωση των συντάξεων να είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή άλλων, προνοιακού τύπου, μέτρων. Και αυτό καθώς όπως τόνισε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με επιστολή στους “Financial Times” οι Έλληνες συνταξιούχοι, κατά μέσον όρο, ζουν με περίπου 660 ευρώ τον μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι υψηλές συντάξεις και αυτές που διατηρούν μεγάλη "προσωπική διαφορά", μετά τον επανυπολογισμό, φαίνεται ότι θα βρεθούν στο μικροσκόπιο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις. Αν, π.χ., η συνολική εξοικονόμηση αφορά ένα ποσό άνω του 1 - 1,4 δισ. Ευρώ, η απομείωση της προσωπικής διαφοράς θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων.

Ειδικοί περί την Κοινωνική Ασφάλιση σημειώνουν πάντως ότι αν οι δανειστές επιμείνουν σε "ψαλίδι" των υψηλών συντάξεων, αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου που αφορούν συμπλήρωση 35ετίας ή 37ετίας και κινούνται στην περιοχή άνω των 1.450 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η κλιμακωτή απομείωση της προσωπικής διαφοράς, καθώς μόνο έτσι μπορούν να γλιτώσουν μεσαίες και χαμηλές συντάξεις, οι οποίες επίσης μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλη "προσωπική διαφορά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL