Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
"Πράσινο φως" για 1.000 εκκρεμείς δίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για 1.000 εκκρεμείς δίκες

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει ως αντισυνταγματική την εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό στο συνταξιοδοτικό το επόμενο διάστημα.

Η Ολομέλεια του Ε.Σ. σύμφωνα με το «Έθνος» έκρινε αντίθετη με το Σύνταγμα την ΕΑΣ, που επιβλήθηκε με σειρά μνημονιακών νόμων στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και των «ειδικών μισθολογίων», δηλαδή σε δικαστικούς λειτουργούς, ενστόλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες), διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, ιατρούς ΕΣΥ κ.λπ.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της απόφασης, η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει την είσπραξή της από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επέφερε έμμεση αύξηση συντάξεων, αν και είχε υποστηριχθεί τότε (περίπου προ 2ετίας) η άποψη ότι ίσως προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που θα προέκυπτε μελλοντικά.

Πάντως, το Δημόσιο γλιτώνει εν μέρει το δημοσιονομικό «σοκ» των αναδρομικών που θα κατέβαλλε σε βάθος 5ετίας, καθώς αυτοί που θα τα εισπράξουν είναι μόνο όσοι είχαν την πρόνοια να προσφύγουν στα δικαστήρια, περιμένοντας την «πιλοτική» απόφαση, που ανάβει «πράσινο φως» σε συνταξιούχους τουλάχιστον 1.000 εκκρεμών δικών.

Μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα έχει η εισφορά 9,2% για τα “μπλοκάκια”

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα θα έχει η νέα εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία προσδιορίζονται στο 9,2% οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Όπως είπε, σχεδόν το 80% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ θα καταβάλλει την ελάχιστη εισφορά και με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα μπορέσει να εισπράξει τα ποσά που απαιτούνται. «Από το υπόλοιπο 20%, ένα μεγάλο ποσοστό θα καταβάλλει μικρότερη εισφορά σε σχέση με πριν. Οφείλουμε να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε. Αλλά για να πάρουμε μέτρα που θα ελαφρύνουν μεγάλες επιβαρύνσεις, προϋπόθεση είναι να εισπράξουμε εισφορές συνολικά και από αυτούς που δεν κατέβαλλαν» επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL