Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Προσωρινή ρύθμιση με εισφορά 9,22%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσωρινή ρύθμιση με εισφορά 9,22%

Στο 9,22% θα υπολογίζονται οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι για μια μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών, όπως προβλέπει η νέα εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλου. Όπως είχε αναφέρει από χθες η “Αυγή”, το μέτρο θα είναι προσωρινού χαρακτήρα μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τον ή τους εργοδότες.

Μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM, ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλει το ποσοστό που του αναλογεί», υπογραμμίζοντας ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη - εργαζομένου), αλλά μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έως ότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο Τ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο, ενώ, αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει τη μαύρη εργασία, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Πρωτοβουλίες για τους δημοσιογράφους

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ακόμα ότι δημοσιογράφοι εμφανίζονται με χρέη από 5.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ! Για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθεί το νέο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε για τους δημοσιογράφους που είχαν και παράλληλη απασχόληση με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος

"Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων" σημειώνει εισαγωγικά το υπουργείο Εργασίας, προσθέτοντας ότι η διάταξη 39 παρ. 9 του Ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

"Το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας".

Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού (δηλαδή 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%) μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του Ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους - εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος - εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Απόσυρση της διάταξης ζητάει η Ν.Δ.

Το άμεσο πάγωμα, απόσυρση και αντικατάσταση της διάταξης που αφορά τις εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι ζητάει η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος Γ. Βρούτσης.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: “Να δοθεί συνολική λύση”

"Οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια πλήττονται βάναυσα όχι μόνο από τον Νόμο Κατρούγκαλου και τις μετέπειτα ακατανόητες και προβληματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Η δυσβάσταχτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε παύση της δραστηριότητάς τους. Η γραφειοκρατική διαδικασία για όσους απασχολούνται σε παραπάνω από έναν εργοδότες αποτελεί αντικίνητρο ασφάλισης και οδηγεί σε απολύσεις" τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καλεί το υπουργείο Εργασίας να συγκροτήσει ομάδα εργασίας με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων ώστε να δώσει συνολική λύση στο αλαλούμ που η ίδια δημιούργησε.

Σε σχόλιό του ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρει: "Εντός της ημέρας νέα ρύθμιση που θα εξηγεί τη ρύθμιση που έγινε για να ρυθμίσει τον νόμο για τα μπλοκάκια...".

KKE: “Πρωτοφανής κοροϊδία”

"Αποτελεί πρωτοφανή κοροϊδία να αποκαλείται ‘ανάσα’ η κυβερνητική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών με ‘μπλοκάκια’, τη στιγμή που οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, που ξεκινούν απ’ το 27% και φτάνουν στο 38% παραμένουν και θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά τον Μάρτιο, ενώ η ευθύνη απόδειξης της μισθωτής σχέσης παραμένει στον εργαζόμενο" σημειώνει το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL