Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Θέσεις εργασίας για 56.000 ανέργους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέσεις εργασίας για 56.000 ανέργους

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επαγγελματική κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε κλάδους αιχμής της οικονομίας. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και συνολικά υποβλήθηκαν 133.873 αιτήσεις

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η ανεργία στις μεγαλύτερες ηλικίες, να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και πραγματικές ευκαιρίες σε ΑμεΑ έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από την αρχή του νέου έτους νέα προγράμματα απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ. Τον σχεδιασμό και επανασχεδιασμό των προγραμμάτων έχουν κάνει η αν. υπουργός Εργασίας αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, οι συνεργάτες της και ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα θα απασχολήσουν περισσότερους από 56.000 εργαζόμενους με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Προγράμματα Απασχόλησης που υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν τους επόμενους τρεις μήνες

1. Κοινωφελής εργασία: Υλοποιείται η τρίτη φάση του προγράμματος, Είναι οκτάμηνης διάρκειας (αυξήθηκε από πεντάμηνη που ήταν), παρέχει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, εφαρμόζεται σε 274 δήμους της χώρας και αφορά 24.000 ανέργους. Συνολικά 43.000 άνεργοι μετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Τα προγράμματα απευθύνονται στους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα για δύο λόγους: α) οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας και β) οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

2. Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας: Το πρόγραμμα αφορά 10.000 δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και επιχορηγεί ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 10 άτομα σε πλήρη απασχόληση. Οι δικαιούχοι άνεργοι τακτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι επιδόματος συμμετέχουν εφόσον αποφασίσουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε “επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας”. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης είναι να μην έχει απολύσει κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων άνω των 50 ετών:

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη.

α. Το ένα μέρος αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚοιΣΠΕ και γενικά εργοδότες που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων με πλήρη απασχόληση κατά τον μήνα υποβολής των αιτήσεων και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, δηλαδή εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για πάνω από 6 μήνες και άνεργοι άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, δηλαδή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για πάνω από ένα χρόνο.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για 9 μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 3 μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει η δέσμευση.

β. Το άλλο μέρος αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφερθήκαμε και πιο πάνω και ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι ηλικίας άνω των 50 ετών, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για πάνω από 3 μήνες. Η επιχορήγηση της επιχείρησης είναι η ίδια με πάνω και η πρόβλεψη για επέκταση του προγράμματος η ίδια.

Τα υπόλοιπα προγράμματα είναι:

4. Eπιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων δημοσίων φορέων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο αριθμός των ωφελουμένων. (60 εκατ. Ευρώ).

5. Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών (Β’ Φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας) (24 εκατ. ευρώ).

6. Yποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1000 άτομα (2 εκατ. ευρώ).

Όλα τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ μετά την ανάρτηση των σχετικών προσκλήσεων.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επαγγελματική κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε κλάδους αιχμής της οικονομίας. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και συνολικά υποβλήθηκαν 133.873 αιτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, θα ακολουθήσει νέα πρόσκληση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης στο 45% των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις των κλάδων αιχμής της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL