Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Θετική για διαπραγματεύσεις και Συμβάσεις η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική για διαπραγματεύσεις και Συμβάσεις η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας

Ένα βήμα πιο κοντά στο μείζον θέμα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μπορεί να εκληφθεί η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας υπουργού Αντρέα Νάλες και της Έφης Αχτσιόγλου.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές της στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο σκέλος που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση, διάρκειας 30 λεπτών, διεξήχθη σε εξαιρετικά καλό κλίμα, καθώς η Γερμανίδα υπουργός τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και λεπτομέρειες σχετικά με τις προβλέψεις που θα μπορούσε να έχει ο νέος νόμος για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Αν και το υπουργείο Εργασίας τηρεί σιγή ιχθύος, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανές προβλέψεις για εξαιρέσεις επιχειρήσεων όταν οι τελευταίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Άλλωστε, μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβάλει το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για την επαναφορά των διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ υπάρχουν προβλέψεις σχετικά με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται ένας κλάδος ή μια επιχείρηση.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε στη Γερμανίδα ομόλογό της ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η αρνητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά το γεγονός πως υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται: α) το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, β) η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) καθώς και γ) κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ήταν η ανταπόκριση της Αντρέα Νάλες αναφορικά με την κομβική θέση που κατέχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Οι υπουργοί Εργασίας των δύο χωρών συμφώνησαν να υπάρχει μεταξύ τους ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL