Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μήνυμα Τσακαλώτου από το Βερολίνο: / Μήνυμα Τσακαλώτου από το Βερολίνο: "Να ανακτήσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη τής εργατικής τάξης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Τσακαλώτου από το Βερολίνο: / Μήνυμα Τσακαλώτου από το Βερολίνο: "Να ανακτήσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη τής εργατικής τάξης"

Στην πλήρη υπεράσπιση των εξαγγελιών Τσίπρα σε σχέση με τη χορήγηση επιδόματος σε συνταξιούχους αλλά και το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Βερολίνο, όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η δεύτερη υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της ανάγκης επιστροφής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλο θέμα. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε» είπε και, επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει στο EuroWorking Group γιατί είναι απαραίτητη η χορήγηση του ποσού αυτού στους χαμηλοσυνταξιούχους, έκρινε πως κάθε λογικός άνθρωπος θα δει την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιδράσει στις ανάγκες των πολιτών. Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τής εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα, υποστηρίζοντας εξάλλου ότι η Αθήνα θεωρεί πως ενήργησε με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις.

Επισήμανε ακόμα ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε νέες περικοπές (δημοσίων δαπανών, μισθών ή συντάξεων) που δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα.

Σε σχέση με το χρέος, ανέφερε ότι το Eurogroup δεν έχει ακόμη λάβει καμιά απόφαση σχετικά με "πάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας όμως ότι θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση των θέσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όσον αφορά το πώς θα πρέπει να προχωρήσει μια ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

“Δεν θέλουμε εκλογές”

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πως είναι αξιόπιστη στους διεθνείς πιστωτές της, αλλά ταυτόχρονα και στον ελληνικό λαό. Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να μην υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, εξήγησε, πολύ περισσότερο που δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Η Ελλάδα εχει χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την Ευρώπη

Έφη Αχτσιόγλου: Η κατάργηση των ΣΣΕ οδήγησε στη φτωχοποίηση

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί υψίστης σημασίας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο.

Η υπουργός τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά κατέληξε σε ένα πόρισμα τον Σεπτέμβριο και η πλειονότητα των συστάσεων του πορίσματος, σχεδόν το 90%, υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ένα ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα. Ακόμα, η σημείωσε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζεται και από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινή διακήρυξη των εθνικών κοινωνικών εταίρων του καλοκαιριού του 2016.

Η υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα των δύο πρώτων Μνημονίων 2010 και 2012 και στις βλαπτικές μεταβολές που αυτά επέφεραν στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και στο πόσο έθιξαν βαριά τον θεσμό των ΣΣΕ.

Όπως ανέφερε: "Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έπαψαν να είναι πραγματικότητα για την πλειονότητα των εργαζόμενων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειονότητα των εργαζομένων κι αυτό σημαίνει επίσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Είναι αυτό συμβατό με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ή είναι αυτό συμβατό με την έμφαση που θέλει να δώσει η Συνθήκη της Λισσαβώνας στον κοινωνικό διάλογο; Προφανώς όχι" σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας τα αποτελέσματα αυτών των ριζικών αλλαγών, τόνισε:

"Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μια ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα".

"Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009, στο 27,9% το 2013 και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016".

"Οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης".

"Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε 'φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι', ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL