Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Ο ΣΕΒ δεν θέλει να αλλάξει τίποτα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΕΒ δεν θέλει να αλλάξει τίποτα...

Να μην αλλάξει τίποτα στην αγορά εργασίας ζητάει ο ΣΕΒ, καθώς η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου που ξεκίνησε από τα δύο πρώτα Μνημόνια και ολοκληρώθηκε το 2012 (με την κατάργηση των ΣΣΕ) δεν απέδωσε γιατί δεν προχώρησαν άλλες μεταρρυθμίσεις... Και επαληθεύει αυτή τη θέση αμφισβητώντας ευθέως ότι η κατάργηση οδήγησε σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους!

Ιδού τι αναφέρει στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων:

"Πολλοί υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς εργασίας από το 2010 και μετά οδήγησε σε εξαθλίωση τους εργαζομένους και σε καταστρατήγηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Απότοκο των απόψεων αυτών είναι, βεβαίως, ότι η επαναφορά των ρυθμιστικών κανόνων στην προτεραία κατάσταση των εργασιακών σχέσεων θα οδηγούσε σε βελτίωση της αγοράς και ανάκαμψη της οικονομίας" σημειώνεται, ενώ χαρακτηρίζει "ανυπόστατες τις αιτιάσεις αυτές".

Ιδού και πού αποδίδει ο ΣΕΒ τις ευθύνες αναφορικά με την απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: "Στο παρελθόν, ο άκρατος κρατικός δανεισμός για τη χρηματοδότηση διευρυνόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η πλασματική ζήτηση που δημιουργούσε στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα να βαθαίνει η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και, έτσι, να οδηγηθεί η χώρα στην κατάρρευση. Θα πρέπει βέβαια στο σημείο αυτό να πούμε ότι τα προγράμματα που κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πολύ πιο ισορροπημένα στον θεωρητικό τους σχεδιασμό από ό,τι τελικά εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στην πράξη. Δύο βασικές κριτικές υπάρχουν εδώ: Ότι η δημοσιονομική προσαρμογή προήλθε περισσότερο από αύξηση φόρων παρά από περικοπή δαπανών και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές (πλην εργασίας) και στη Δημόσια Διοίκηση προχώρησαν με βήμα χελώνας και σίγουρα εκτός φάσεως σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Έτσι, ο παραγωγικός ιστός και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν τις συνέπειες των μέτρων χωρίς να τρέχουν παράλληλα δράσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αυτή η μη ισόρροπη εξέλιξη στα διαφορετικά μέτωπα θα έπρεπε να αποτελέσει πρωταρχικό αντικείμενο δημοσίας συζήτησης" καταλήγει ο ΣΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ, όπως και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, μαζί με τα συνδικάτα έχουν συναινέσει στην κοινή θέση για επαναφορά των ΣΣΕ, θέση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας με το κουαρτέτο. Επίσης με βάση αυτή τη συναίνεση στο θέμα των ΣΣΕ, το Πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι -κατά πλειοψηφία- θετικό στην ελληνική θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL