Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Έφη Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η νομιμότητα στην αγορά εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η νομιμότητα στην αγορά εργασίας

Την ανάκτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, που ισοπεδώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και την απόκτηση ουσιαστικού περιεχομένου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έθεσε ως στόχους της δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Επισημαίνοντας ότι όπλα της κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση θα είναι το πόρισμα της επιτροπής σοφών, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, και αυτό καθαυτό το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, η νέα υπουργός Εργασίας τόνισε ότι "έχουμε στρατηγική, έχουμε και στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας".

Η νέα υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο επίκεντρο των συλλογικών προσπαθειών του υπουργείου θα τεθεί και η καθημερινότητα των πολιτών στον τομέα της εργασίας, με κεντρικό άξονα την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας (βλέπε δίπλα παραίτηση του ειδικού γραμματέα ΣΕΠΕ Γ. Σούκου).

Ακόμα εκτίμησε ότι η ανεργία θα απομειώνεται αργά και σταθερά, ενώ δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών της είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για έργα, όχι για λόγια. Η κρισιμότητα των στιγμών και η δυσκολία των μαχών δεν μας επιτρέπει να είναι ο ένας πάνω από τον άλλο, αλλά ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

Όσον αφορά το ασφαλιστικό αφού ξεκαθάρισε (όπως και ο απερχόμενος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του) ότι "το ασφαλιστικό έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση", εξήρε το έργο του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου για την υλοποίηση του ΕΦΚΑ και άφησε ανοικτό παράθυρο για διορθώσεις λαθών και παραλείψεων.

Αναφερόμενη στο έργο της αναπληρώτριας υπουργού κ. Φωτίου έκανε λόγο για την προσήλωση στον στόχο της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ κρισιμότερο όλων χαρακτήρισε τον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας, έναν τομέα που έχει αναλάβει με συστηματική δουλειά, όπως είπε, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε, όπως είπε, στη "στενή μου συνεργάτιδα, διδάκτορα του εργατικού δικαίου και συντρόφισσα" το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που αυτός ξεκίνησε.

Μάλιστα ανέφερε ως καλό οιωνό το γεγονός ότι το 2013, στην έναρξη της κοινής τους συμπόρευσης, έκαναν μια κοινή δημοσίευση με θέμα τις μνημονιακές πολιτικές στα εργασιακά, που ήταν αντίθετες στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αναφέροντας τους τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL