Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Βηματισμός συμφωνίας για τις εργασιακές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βηματισμός συμφωνίας για τις εργασιακές σχέσεις

Σε καλό σημείο όσον αφορά κυρίως τις εργασιακές σχέσεις έκλεισε χθές ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά και στην επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, που πιθανότατα θα είναι και η τελική (θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του επόμενου μήνα), αναμένεται να επανεξεταστούν όλα τα μείζονα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι.

Σημεία σύγκλισης

Ειδικότερα, σημεία σύγκλισης προέκυψαν στα ακόλουθα θέματα:

1. Στο κοινωνικό πλάνο για την αναδιάρθρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. Η τύχη του υπουργικού βέτο (της διοικητικής έγκρισης που διατηρεί ο υπουργός) θα κριθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε., ωστόσο υπάρχουν άλλα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι. Το υπουργείο Εργασίας συζητεί την πρόταση που έχουν υποβάλει οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για εργασία μειωμένου ωραρίου αντί ομαδικών απολύσεων.

Η λογική είναι πως αν υπάρχει η ασφαλιστική δικλίδα της σύμφωνης γνώμης του συνδικάτου της επιχείρησης κι αν ο επιχειρηματίας αποδεικνύει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, τότε αντί να απολύει μαζικά να μπορεί να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων που θα απέλυε. Το κράτος θα επιδοτεί (π.χ. μέσω του ΟΑΕΔ) τις ώρες εργασίας που χάνει ο εργαζόμενος, στη βάση της κεντρική λογικής της κυβέρνησης να επιδοτείται, όπου είναι αυτό δυνατόν, η θέση εργασίας αντί η ανεργία.

2. Στη διεύρυνση των αιτιών απόλυσης των συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο, κυρίως ποινικού χαρακτήρα. Σήμερα προβλέπεται απόλυση μόνον σε περίπτωση που βιαιοπραγήσει.

3. Στο θέμα του λοκ άουτ, όπου οι δύο πλευρές καταλήγουν στο να μην αρθεί η απαγόρευση αλλά να διευκρινιστεί πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους.

4. Στη διευκόλυνση της σύστασης επιχειρησιακών σωματείων με μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού συμμετοχής εργαζομένων σε αυτά (π.χ. από 20 σε 15 και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους 12 ή 10) ως αντίβαρο στις σημερινές "εργοδοτικές" Ενώσεις Προσώπων.

Σκληρή γραμμή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Για τον επόμενο γύρο του Νοεμβρίου παραπέμπονται όλα τα σκληρά θέματα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κατώτατος μισθός.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ προσπαθούν να μπλοκάρουν τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

«Ξεχάστε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη μορφή που ξέρατε», φέρεται να είπε ο Ντ. Κοστέλο στους εκπροσώπους των εργοδοτών, ωστόσο χθές συζητήθηκαν εκτενώς τα δύσκολα σημεία της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και της αρχής της εύνοιας.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Εργασίας, για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων έγινε αναλυτική συζήτηση για επέκταση της αρχής της εύνοιας στο πνεύμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Στο επιχείρημα του ΔΝΤ ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε πρακτικές του παρελθόντος (προ Μνημονίου) που εμποδίζουν την δίκαιη ανάπτυξη, η ελληνική πλευρά απάντησε πως "αυτά που λέμε προωθούν τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και δεν τέθηκε από την επιτροπή πως αυτά δεν συζητιούνται. Συζητιούνται και παρασυζητιούνται - το νόημα σήμερα της συνάντησης είναι πως συζητάμε εκείνα τα κομμάτια που φαίνεται πως υπάρχει κοινή επαφή, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL