Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ανοιχτό και μαχητό το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτό και μαχητό το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων

Με βασικό ανοιχτό θέμα την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα ξανασυναντηθούν στα μέσα Νεομβρίου υπουργείο Εργασίας και δανειστές.

Αυτό είναι ουσιαστικά το μεγάλο θέμα που παραμένει ανοιχτό σύμφωνα με το υπουργείο, καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα έγινε αναλυτική συζήτηση για επέκταση της αρχής της εύνοιας στο πνεύμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Στο επιχείρημα του ΔΝΤ ότι αυτό σημαίνει επαναφορά σε πρακτικές του παρελθόντος (προ Μνημονίου) που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη, το υπουργείο απάντησε πως "Αυτά που λέμε προωθούν τη δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και δεν τέθηκε από την Επιτροπή πως αυτά δεν συζητιούνται. Συζητιούνται και παρασυζητιούνται - το νόημα σήμερα (σ.σ.: προχθές) της συνάντησης είναι πως συζητάμε εκείνα τα κομμάτια που φαίνεται πως υπάρχει κοινή επαφή, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους".

Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα θέματα και κυρίως αυτά που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ειδικότερα, πολύ κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές για το "κοινωνικό πλάνο" που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

Συμφωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, όπως και το θέμα της (μη) επαναφοράς του λοκ άουτ, όπως και στο μείζον θέμα της ίδρυσης συνδικαλιστικών σωματείων σε επιχειρησιακό επίπεδο, προκειμένου -διά της πλαγίας- να αντικατασταθεί το σημερινό καθεστώς των Ενώσεων Προσώπων που ουσιαστικά συγκροτούνται με υπόδειξη των εργοδοτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL